Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arrogans på Areva

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 15:08.
Olkiluoto 3 i juni 2014.
Bildtext Olkiluoto 3 i juni 2014.

Det statliga kärnkraftsbolaget Areva får häftig kritik i en rapport som franska statens revisionsverk sammanställer som bäst. Rapporten pekar på stor inkompetens i hur Areva skött det kraftigt försenade och fördyrade reaktorbygget i Olkiluoto.

Rapporten om Areva på 122 sidor har inte publicerats officiellt, men affärstidningen Les Échos har publicerat delar av den.

- Areva var berett att göra allt för att vinna offerttävlingen om Olkiluoto, även att förringa sin bristande erfarenhet i projekthantering. Areva hade visserligen levererat kärnreaktorer tidigare, men aldrig skött projekten från början till slut. Den statliga franska elkoncernen EDF var alltid huvudentreprenör, påpekar Les Échos chefredaktör för undersökande journalistik Pascal Pogram för Yleprogrammet A-studio.

Den nya reaktorn i kärnkraftverket i Olkiluoto beställdes av Industrins Kraft. Arbetet med reaktorn ligger redan sju år efter i tidtabellen. Projektet har redan orsakat Areva förluster på upp till 3,5 miljarder euro. Ingen kan i dag säga när reaktorn bli färdig och vad den slutligen kommer att kosta, säger Pogram. De dåliga relationerna gör det inte lättare.

- Areva och Industrins Kraft kan inte längre kommunicera direkt med varandra utan gör det via jurister, framhåller Pogram.

Det statliga revisionsverket pekar även på andra fiaskon i Arevas verksamhet. Koncernen köpte 2007 uranfyndigheter i Sydafrika av det kanadensiska bolaget Uramin för en miljard euro och investerade ytterligare 800 miljoner euro i fyndigheterna.

Gruvorna har aldrig tagits i bruk och affären har blivit en stor skandal i Frankrike. Speciellt utpekad är den tidigare vd:n Anne Lauvergeon som ledde Areva 2001-2011.

- Lauvergeon misstänks ha ljugit för bolagets ledning och huvudägaren franska staten och negligerat bedömningar om att fyndigheterna i Sydafrika inte skulle vara så bra investering. Arevas förra ledning har kritiserats för att driva på projekt utan att lyssna på avvikande åsikter. Så fort negativa bedömningar dök upp förringades de eller mörkades och man gick vidare med de ursprungliga planerna, beskriver Pogram Arevas sätt att agera.

Den franska polisen undersöker som bäst eventuella olagligheter i Arevas verksamhet.

Enligt revisionsverkets rapport berodde en del av Arevas svårigheter före 2012 ”först och främst på den dåvarande koncernchefens starka personlighet”. Experten på kärnkraftsekonomi François Lévêque vid den tekniska elithögskolan Mines Paris Tech anser dock att man inte kan lägga all skuld på den föra vd:n Lauvergeon.

- Franska staten är huvudägare med 80 procent av aktierna. Om det stämmer att koncernchefen fick göra vad hon ville var det med ägarens tysta medgivande, säger Lévêque.

Mycket uppmärksamhet har ägnats det bristfälliga svetsningsarbetet i Olkiluoto. Efter att Yle uppmärksammat det dåliga svetsningsarbetet 2008 gick Strålsäkerhetscentralen (Stuk) ut med strängare direktiv om hur arbetet ska övervakas och kvaliteten säkras. Men 2013 observerande Stuk fortfarande brister i övervakningen.

Enligt Stuks rapport om övervakningen av kärnkraften 2013 uppdagades flera nya bristfälliga svetsfogar i rörsystem som tillverkats i Frankrike, vilket enligt Stuk försenade arbetet med att installera reservgeneratorerna märkbart.

Areva har inte velat uttala sig för Yle om kritiken. Bolaget är världens största i sin bransch, har 45 000 anställda och verksamhet världen över. Vd sedan 2012 är Luc Oursel.

Texten baserar sig på en artikel av Marc Helfer på Yle Uutiset.
Svensk bearbetning: Patrick Holmström.