Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vattenbristen börjar bli akut i Gaza

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 19:03.
Israels flygattacker mot Gazaremsan fortsätter.
Bild: EPA/MOHAMMED SABER

Efter det misslyckade försöket till vapenvila på tisdagen fortsätter Israels flygräder. Israels armé har uppmanat 100 000 människor i östra och norra Gaza att lämna sina hem. FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, menar att vattenbristen börjar bli ett allvarligt hot.

Hundratusentals gazabor saknar dricksvatten efter att pumpstationer och reningsverk har slutat fungera. Anställda vid anläggningarna dödades i en attack och vattenmyndigheterna beslutade då att upphöra med verksamheten.

- Bara inom några dagar kan hela Gazas befolkning vara utan tillgång till kranvatten. Då blir man beroende av tankbilar som FN har väldigt få av och när toaletterna inte fungerar så blir den här hälso- och hygiensituationen omedelbart kritisk, säger Johan Eriksson, informatör vid UNRWA

Också sjukhusen börjar bli hårt belastade. UNWRA har 21 hälsovårdcentraler i Gazaremsan, varav två har tvingats stänga för att de ligger på ett utsatt område. De har fortfarande alla sjukvårdsartiklar de behöver, men situationen är mer akut på de stora sjukhusen som tar emot alla skadade.

- De står inför en situation där de mycket snart inte kan ge den vård som förväntas av dem. Eftersom de tar emot skadade från attackerna blir alla andra patienter förbisedda och det leder till en uppsjö av medicinska krissituationer, säger Eriksson.

Markoffensiv omöjlig utan civila offer

Israels attacker har nu krävt över 200 offer. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade på tisdagen för utökade militära operationer i Gaza. Eriksson menar att en eventuell markoffensiv skulle vara förödande eftersom Gaza är ett av världens tätast bebodda områden och därför så inbäddat i civila områden att det inte finns utrymme för militära strider utan civila offer.

- Då israeliska armén gick in i Gazas norra delar i januari 2009 blev det 1300 - 1400 dödsoffer, av vilka en majoritet var civila. De kvalificerade gissningarna från både humanitärt och militärt håll är att kostnaderna i människoliv skulle vara ännu större om en markoffensiv skedde nu, säger Eriksson.

Skyddshärbärgena fylls igen

UNWRA:s skolor som fungerar som härbärgen håller återigen på att fyllas efter att Israels armé uppmanat 100 000 invånare i norra och östra Gaza att lämna sina hem inför en ny flygoffensiv.

-En hel del människor hade redan återvänt hem när den korta vapenvilan inträffade men nu är folk på väg tillbaka igen, säger Eriksson.

Hur säkra är de skolorna, finns det risk för att de också utsätts för flygräder?

- I brist på bättre är det väl dit man ska bege sig. Men tyvärr så vet vi att det inte är helt säkert i FN-skolor heller. I två ökända incidenter under kriget år 2008 - 2009 träffades två skolor. Flera personer dog och många skadades. De här finns klart levande i människors minne så FN-skolor upplevs inte heller som fullkomligt säkra, säger Eriksson.

Diskussion om artikeln