Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Sökes: Hus att hyra i skärgården

Från 2014
Uppdaterad 22.07.2014 18:46.
Skärgårdshemman
Bildtext Fler hus att hyra behövs för att locka unga familjer att flytta till skärgården.
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

Det behövs fler hus att hyra i skärgården. Annars sätter bostadsbristen käppar i hjulet för inflyttning till skärgården.

bengt backman
Bildtext Bengt Backman tycker det behövs fler hus att hyra i skärgården.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Enligt ett tips som kommit in till Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården finns det många människor som vill flytta till skärgården men som inte hittar en lämplig bostad. Till exempel har det ringt barnfamiljer till skolorna i skärgården och bett om hjälp att hitta någonstans att bo.

Bengt Backman som bor i Houtskär och sitter med i Åbolands Skärgårdsstiftelse bekräftar att det finns ett behov.

- I synnerhet när det gäller unga familjer så finns det en brist på hyresbostäder. Vill vi locka unga familjer till skärgården så måste vi se till att det finns hus att hyra. En lägenhet i ett radhus lockar inte.

Enligt Backman kan man inte kräva att unga familjer som är intresserade av att flytta till skärgården genast ska vara redo att köpa ett hus. Därför skulle det vara viktigt att det fanns hus att hyra så att steget ut i skärgården inte skulle bli så stort.

Svårt att hitta bostad ute i skärgården

Men hur ser då utbudet ut? Enligt Johan Broos i Nagu, som sitter som ordförande för Pargas stads hyresbostäder, räcker bostäderna till.

Johan Broos.
Bildtext Johan Broos tycker bostadskön i skärgården är under kontroll.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Läget är ganska i balans. Alla bostäder är upptagna men det finns egentligen ingen kö att tala om. Att det inte finns lediga lägenheter genast kan naturligtvis utgöra ett hinder för inflyttning men eftersom det är ett aktiebolag måste vi optimera verksamheten och ha allt uthyrt. Det är ett problem för oss om det blir tomma bostäder, säger Broos.

Men även om utbudet enligt Broos är i balans bekräftar han ändå att det kan vara svårare att hitta en hyresbostad i skärgården än i centrum av Pargas

- Den stora skillnaden mellan Pargas Malmen och skärgårdsdelarna är att i Malmen finns en ganska stor privat marknad och det finns det inte i skärgårdsdelarna. Skärgården är mer beroende av stadens bostäder, säger Broos.

En koll av utbudet hos de större bostadsförmedlarna på webben visar att Broos konstaterande stämmer. De flesta lediga bostäder är höghuslägenheter i Pargas centrum. Där finns också det enda större hus som just nu finns att hyra.

Tomma hus står och förfaller

Peter Mustelin
Bildtext Peter Mustelin är nöjd med valet att flytta till skärgården.
Bild: Yle/Johanna Ventus

En som tidigare sökte hus i skärgården är Peter Mustelin. Tillsammans med sambon Laura håller han på att renovera ett vackert gult trähus i Korpo. För dem var skärgården ett självklart alternativ. Innan de slog till och köpte hus var det ett alternativ att hyra bostad. Men de radhuslägenheter de erbjöds lockade inte. Skulle de flytta till skärgården var det hus som gällde. Därför tycker Peter det är synd att så många vackra gamla hus i skärgården står tomma.

#FixaSkärgården

- Innan vi flyttade hit ringde jag och frågade om ett hus jag visste står tomt. Det var ägarens barndomshem och hon ville inte sälja bort det. Det kan jag förstå men jag tycker det är synd att huset hellre får stå och förfalla. Idealet skulle vara om man hittade ett sätt så att de här husen kunde restaureras upp och sedan hyras ut. Det skulle alla vinna på, säger Muselin.

Skärgårdsstiftelsen sträcker ut hjälpande hand

Den här idén hoppas man nu i Houtskär kunna spinna vidare på. Enligt Bengt Backman har Åbolands skärgårdsstiftelse redan nu planer för vad man kunde göra med skärgårdens tomma hus.

- Vi vet att det finns en mängd tomma hus i våra byar. Ibland kanske de används någon vecka under sommaren eller inte alls. Man borde starta ett projekt som går ut på att dels tillhandahålla gratis rådgivning om hur man renoverar och dels visa på vilka finansieringsmöjligheter det finns. Skulle det lyckas väl kunde projektet bidra med finansiering.

Målet är enligt Backman att göra det så enkelt som möjligt att hyra ut sitt hus.

- Tröskeln kan vara hög att komma till skott och hyra ut men på det här sättet skulle vi försöka underlätta det beslutet.

Lyckas man med det här ser Backman ljust på framtiden när det gäller inflyttning till skärgården.

- Med ett lämpligt utbud av hyresbostäder så ska vi nog kunna locka nya människor till skärgården.

Läs också:
Då släktgården står och förfaller
Bo i skärgården - men helst bara på fritiden