Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malaysiskt plan störtade i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 18.07.2014 09:29.
51 s

Ett malaysiskt passagerarplan med närmare 300 personer ombord har störtat i östra Ukraina. Inga finländare fanns ombord på planet. Enligt ögonvittnen exploderade planet i luften.

Folk vid vraket efter Malaysia Airlines-flygkraschen den 17 juli 2014.
Folk lägger blommor vid den holländska ambassaden i Kiev
Bildtext Blommor utanför Hollands ambassad i Kiev.
Karta
Karta över kraschområdet

Malaysia Airlines Boeing 777-plan hade 280 passagerare och 15 besättningsmän ombord och var på väg från Amsterdam till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Planet kraschade nära byn Hrabove i Donetsk-regionen, cirka 50 kilometer från den ryska gränsen.

Planet befann sig på 10 000 meters höjd när det störtade. Ögonvittnen ska ha sett hur det exploderade i luften.

Enligt den ukrainska luftfartsmyndigheten flög olycksplanet normalt och helt utan problem tills det plötsligt försvann från radarn.

- Flygningen förlöpte helt normalt. Planets besättning hade inte meddelat om några problem, säger Dmitro Babeychuk som är chef för den ukrainska luftfartsmyndigheten.

De proryska separatisterna säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att de har hittat planets svarta låda.

Offer från många olika länder

Kroppar och vrakdelar ligger nu utspridda över ett mycket stort område. Ryssland har bett om lov av Ukraina att sända ryska räddningsarbetare över gränsen för att hjälpa till.

Ukrainska myndigheter bekräftar att alla de 295 personerna ombord omkom i kraschen. Åtminstone ett hundratal kroppar har påträffats.

Enligt Malaysia Airlines var 154 av passagerarna ombord på planet holländare, 27 australiensare och 23 från Malaysia. USA har meddelat att 23 av personerna ombord var amerikanska medborgare, och Frankrike meddelar att fyra av passagerarna var fransmän. Det ska också ha funnits flera britter ombord.

Armén och separatisterna anklagar varandra

Det ukrainska inrikesministeriet anklagar de proryska separatisterna för att ha skjutit ner planet. Enligt en talesman för inrikesministeriet träffades planet av en rysktillverkad raket som avfyrades från marken.

Medan konflikten i östra Ukraina har pågått har de proryska separatisterna vid flera tillfällen skjutit ner ukrainska militärplan.

De proryska separatisterna förnekar att de skulle ha skjutit ner planet. De anklagar i sin tur den ukrainska armén, som också förnekar att den skulle vara inblandad.

Nyhetsbyrån Ria rapporterar ändå att separatisterna går med på en tre dagars vapenvila, som underlättar röjningsarbetet efter kraschen.

Chefen för den ukrainska säkerhetstjänsten SBU, Valentyn Nalyvaichenko, anklagar två män som arbetar för den ryska militära säkerhetstjänsten för iblandning i flygplanskraschen. Han baserar anklagelserna på samtal mellan männen som har avlyssnats.

"Undvik ukrainskt luftrum"

Eurocontrol, som är en europeisk organisation som styr delar av det europeiska luftrummet, har meddelat att det östukrainska luftrummet nu är stängt. En rad länder och flygbolag meddelade genast efter händelsen att de omgående slutar använda ukrainskt luftrum.

Bland andra tyska Lufthansa, turkiska Turkish Airlines och de ryska bolagen Transaero och Aeroflot kommer att dirigera om sina plan. Frankrike och USA uppmanade också genast alla sina flygbolag att undvika ukrainskt luftrum.

Finnair uppgav på torsdagskvällen att bolaget redan i våras slutade använda ukrainskt luftrum. Senare meddelade flygbolaget att en del plan har använt luftkorridoren ovanför västra Ukraina. Finnair bad också om ursäkt för informationsmissen.

Ukrainas premiärminister har gett order om att en utredning av flygkatastrofen genast ska sättas igång. USA har erbjudit sig att hjälpa till med att utreda vad som orsakade kraschen.

Malaysia Airlines har också satt igång en egen utredning. Det här är redan den andra flygplanskatastrofen för Malaysia Airlines i år. I mars försvann ett av bolagets plan när det var på väg från Kuala Lumpur till Peking.

Instagram och Twitter svämmar över av kommentarer om det som har hänt. Här är ett urval:

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.