Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flicka hittades inlåst i bil - över 80 grader inne i bilen

Från 2014
Uppdaterad 18.07.2014 12:02.
Solen skiner på en molnfri himmel.

En flicka i 5-6-års ålder hittades inlåst i en bil av en förbipasserandei Vasa. Pappan till flickan var borta i tjugo minuter men temperaturen inne i bilen var troligen över 80 grader då flickan räddades, det skriver tidningen Ilta-Sanomat.

En föripasserande märkte att något rörde sig i en bil som stod parkerad vid sidan av vägen. Vid närmare titt märkte mannen att inuti den heta bilen satt en 5-6-åring flicka i panik, det skriver Ilta-Sanomat.

- Flickan var helt röd och jag såg tydligt svettdroppar i hennes ansikte, säger Johan Chilov till tidningen. Chilov var den som märkte flickan i bilen.

Solen gassade rakt in i bilen och inte ett enda fönster var öppet. Chilov frågade var flickans föräldrar befann sig, och flickan svarade att de är på jobbet.

Flickan kunde inte veva ner fönsterrutan på grund av att hon hade så svettiga händer och hade inte heller ork. Dessutom fanns ett solskydd vid fönstret som hindrade luft från att strömma in i bilen.

Över 80 grader inne i bilen

Efter en stund fick flickan inne i bilen loss solskyddet och fick även fönstret nervevat. Johan Chlov kom då åt låsknappen och kunde öppna dörren. I samma stund kom flickans pappa till platsen och röt till Chilov.

- Pappan fråga argt vad jag håller på med och jag frågade i min tur om han inte överhuvudtaget känner något ansvar då han lämnar barnet i bilen.

Pappan försvarade sig med att säga att han endast var borta i 20 minuter.

Undersökningar som har gjorts i Sverige visar att temperaturen i en bil under solig och varm dag kan stiga till 85 grader om utetemperaturen är 22 grader. I Vasa var det 22 grader när Johan Chilov räddade flickan ur bilen.

- Det har sannolikt varit närmare 80 grader varmt inne i bilen, säger Juha Valtonen från Trafikskyddet till Ilta-Sanomat.

Artikeln är uppdaterad 18.7 klockan 12: tidigare stod det att Chilov slet loss solskyddet, men det var flickan inne i bilen som slutligen fick loss det och vevande ner fönstret