Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt flera långtidsarbetslösa får jobb på Retro i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 18.07.2014 10:44.
Stefan Wicklén, enhetschef på Retro I Jakobstad.
Bildtext Stefan Wicklén säger att man ständigt utvecklar verksamheten på Retro.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Återvinningscentralen Retro i Jakobstad fortsätter att växa. I detta nu sysselsätter Retro 75 personer som är långtidsarbetslösa eller berörs av ungdomsgarantin. Förra året sysselsattes 175 personer på Retro och i år blir det över 200 personer.

Retro sysselsätter långtidsarbetslösa

3:14

Förra året tvingades staden Jakobstad att böta 400 000 euro för att så många gått arbetslösa över 500 dagar.

Från och med årsskiftet sjunker gränsen till 300 dagar. Det här kommer säkert att sätta större press på Retro.

- Det blir säkert större press på oss och vi vill gärna ta emot alla de som behöver en arbetsplats, säger Stefan Wicklén som är enhetschef på Retro.

Retro har utvidgat sin butik där man säljer bland annat kläder och möbler, de har sin egen träverkstad och något nytt är att de börjat väva mattor i denim. De utför också underleverantörsarbeten åt företag.

- Vårt mål är att vara så lik en vanlig arbetsplats som möjligt. Men vi tar inte arbete av någon, vi utför såna jobb som annars inte skulle bli utförda och vi utvecklar hela tiden vår verksamhet, säger Stefan Wicklén.

De som kommer till Retro får en multiprofessionell handledning för att komma vidare.

- Vårt mål är att alla ska slussas vidare. Det finns många olika orsaker till varför personer drabbas av lång arbetslöshet, vi vill hjälpa dem att hitta sin plats i arbetslivet, säger Stefan Wicklén.