Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Extra stort behov av blod i sommar

Från 2014
Uppdaterad 18.07.2014 12:31.
kvinna, blodgivning
Bildtext Freja Biström säger att det inte längre känns skrämmande att donera blod
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Behovet av blod på sjukhusen har varit extra stort den här sommaren jämfört med tidigare år. Willy Toiviainen, kommunikationsdirektör på Blodtjänst, säger att man än så länge bara kan spekulera kring vad det beror på.

blodtjänst
Bildtext Willy Toiviainen säger att finländarna är aktiva blodgivare
Bild: Yle/Nicole Hjelt

- Vanligtvis brukar behovet av blod under sommaren vara lägre än under resten av året, men nu har det varit på samma nivå som övriga årstider, berättar Toiviainen.

- Vi ska utreda orsaken med sjukhusen senare. En möjlighet är att det finns ett ökat antal cancerpatienter, fortsätter han.

Han säger att de varma sommardagarna inte haft någon inverkan på antalet blodgivare.

- Finländarna är aktiva blodgivare, även här i Helsingfors. Alla går inte till stranden en varm julidag, vissa väljer att donera blod istället, konstaterar han.

Orsaken till att blodbehovet normalt inte är lika stort på sommaren är att det görs färre ingrepp då.

- Någon brist på blod har vi ändå inte haft. Vi kallar in den mängd blodgivare vi behöver. Vi ser till att varken ha ett överskott eller underskott på blod, förklarar Toiviainen.

Alla behövs

Toiviainen säger att det ändå inte finns någon risk för att man får vända om i dörren om man inte blivit kallad till blodgivning.

- De röda blokropparna kan vi lagra i fem veckor, och det finns ett ständigt behov av blodplättar, så alla donatorer är välkomna och behövs, försäkrar han.

Användningen av blodprodukter har ändå minskat under de senaste åren.

- Det innebär alltid risker med en blodtransfusion, så vi går mer och mer in för andra metoder i Finland, berättar Toiviainen.

"Vi försöker komma så ofta man får"

Syskonen Freja, Hille och Max Biström sitter och avnjuter Stenhagens blodgivningsbyrås smörgåsar och glass efter att alla ha donerat varsin halvliter blod.

ungdomar, blodtjänst
Bildtext Syskonen Biström går i pappas fotspår och donerar regelbundet.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

- Vår pappa donerade mycket blod då han var yngre, och en dag beslöt Freja och jag att vi också skulle prova på det, berättar Max.

Hille var inte myndig då syskonen började donera, men nu när hon har åldern inne har även Hille hakat på.

- Det är bra att ge blod, och jag ville göra det då mina äldre syskon donerar, berättar Hille.

Hon påminner om att man ska gå igenom kriterierna för att vara en lämplig blodgivare innan man beger sig till en blodgivningsbyrå.

- Det finns en hel del av dem, berättar hon.

Freja som redan hunnit samla på sig en del blodgivningserfarenhet berättar att skräcken för att ge blod gick över snabbt.

- Det var lite spännande först, men nu tänker man inte ens på det, alla i personalen här är så snälla att det bara är roligt, säger hon och skrattar.

- Det här är ett bra sätt att göra ett gott dåd, konstaterar Max.

Kolla upp direktiven innan

Michaela Jansson fungerar som sjukskötare på Blodtjänst i Stenhagen i Helsingfors.

- Jag tar emot blodgivarna och intervjuar dem, och så sticker jag dem och tar hand om blodet, berättar hon.

Då en blodgivare kommer till blodgivningsbyrån inleds alltid besöket med en intervju.

- De viktigaste punkterna vi går igenom är utlandsresor, medicinering och att man är vid god hälsa, berättar Jansson.

Ifall man är en frisk person i åldern 18-70 som väger över 50 kilogram passar man i allmänhet som blodgivare. Jansson poängterar att det ändå finns vissa hinder folk inte nödvändigtvis tänker på innan de kommer.

blodtjänst, kvinna
Bildtext Sjukskötare Michaela Jansson berättar att man kan komma och följa med första gången om man är rädd för att donera
Bild: Yle/Nicole Hjelt

- Hemoglobinet kan vara lågt utan att man vet om det. En annan vanlig sak är att man genomgått ett ingrepp som har en viss karenstid som man är omedveten om. Direktiven står på vår nätsida, och ifall man är osäker kan man ringa vårt gratisnummer innan.

"Kom och titta ifall du är rädd"

Jansson säger att det är viktigt att komma ihåg att dricka ordentligt både före och efter att man donerat, speciellt under varma sommardagar.

- Det är en halvliter vätska man förlorar, och under heta dagar förlorar man redan mycket vätska genom att man svettar mer. Det är även viktigt att inte komma hit på tom mage, och att inte anstränga sig eller bada bastu efter att man donerat, berättar Jansson.

Hon berättar att blodgivare ofta är lite nervösa första gången de kommer.

- Om de ser väldigt skrämda ut brukar jag påminna dem om att det är frivilligt. Trots att de kommit måste de inte donera, de kan även bara följa med en gång om de vill, och se att alla kommer levande ut härifrån, förklarar Jansson och ler.

Hon säger att det ändå finns en liten morot i slutändan.

- Vi bjuder på smörgås, saft och kaffe, och nu under sommaren har vi också glass, säger Jansson.