Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

H2Ö-festivalen - havsnära industriromantik och nya upplevelser

Från 2014
katarina pada, h2ö-festivalen
Bildtext Katarina Pada, program/produktionsassistent för H2Ö-festivalen.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Radio Vega Åboland: H2Ö-festivalen

Programmet är inte längre tillgängligt

Under fredagsförmiddagen har Yle Åboland tagit pulsen på H2Ö-festivalen som det här veckoslutet ordnas på Runsala gamla varvsområde i Åbo.

Katarina Pada, som är program/produktionsassistent för festivalen, berättar vad som väntar alla besökare.

- Musikutbudet är väldigt brett och tanken är att det ska finnas något för alla. Folk kommer hit för att söka upplevelser och det kommer man absolut att få, både nya musikupplevelser och genom alla fantastiska människor som finns här. Dessutom ser det ut att bli fint väder.

Tvådagarsevenemanget arrangeras av festivalen ILMIÖ:s arbetsgrupp och precis som sin föregångare följer H2Ö de allra senaste subkulturella strömningarna.

- Vi har fått mycket till stånd med den budget vi har och hela den här produktionen görs helhjärtat. Det är mycket frivilligt arbete som ligger bakom det hela och vi vill göra det till en så trevlig festival som möjligt. Pengar är kanske inte första vi tänker på och vi försöker att vara så icke-kommersiella som möjligt.

"Utländska undergroundpärlor"

Arrangörerna beskriver själva festivalen på följande sätt: Under H2Ö fylls den havsnära industriromantiska varvsmiljön med de främsta inhemska representanterna för alternativ musik och de intressantaste utländska undergroundpärlorna utan strikta genregränser.

Inte mindre än 91 band ska uppträda på H2Ö-festivalen och Katarina Pada, som lyfter fram Hawkwind som ett dragplåster bland banden, tror på en hög puls vid Runsala gamla varvsområde från och med fredag eftermiddag.

- Områdets kapacitet ligger på några tusen och jag tror nog också att vi kommer att komma upp i något sådant. Det har talats mycket via djungeltrummorna så besökarna kommer nog att hitta hit.

Utöver musik erbjuder festivalen ett tvärkonstnärligt program med performanser, installationer samt verkstäder på gården vid det gamla båtvarvet.

Allt om H2Ö-festivalen och kring vilka band som uppträder hittar du på festivalens webbplats