Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Man måste bli sjuk mellan kl. 7 och 16"

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 11:50.
Kennet Lindholm, Ulrica Isaksson och Malin Valtonen i God morgon Västnylands fredagssnack.
Bildtext Kennet Lindholm, Ulrica Isaksson och Malin Valtonen under fredagssnacket.
Bild: Yle/Jonas Sundström

Karisbon Kennet Lindholm och Hangöbördiga Ekenäsbon Ulrica Isaksson är trötta på att verksamheten vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs hotas skäras ner ännu mera. De föreslår också en skatt för fritidsboende i skärgården.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Fredagssnack 18.07.2014 Del 1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Fredagssnack 18.07.2014 Del 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enligt Hufvudstadsbladet (17.7) kan verksamheten vid sjukhuset i Ekenäs krympa ännu mer om social och hälsovårdsreformen framskrider enligt planerna. Jourverksamheten är hotade för alla mindre sjukhus, så också sjukhuset i Ekenäs.

Radio Vega Västnyland

12:51

Kennet Lindholm ser ingen ljus framtid för Västra Nylands sjukhus.

- Vad är det för vits med ett sjukhus om det är öppet mellan 7 och 16? säger Lindholm och tillägger att mänskor blir sjuka närsomhelst.

- Fredag klockan halv fem skulle vara det sämsta valet att bli sjuk, tilläger Ulrica Isaksson.

Lång väg för vård

Jourverksamheten skulle koncentreras till de större central- och universitetssjukhusen skriver Hbl.

- Vad händer om man blir sjuk en söndag eftermiddag när det är trafikstockningar på vägarna in till Helsingfors, frågar sig Lindholm.

- Det blir en lång väg från Hangö till Helsingfors om det är kris, konstaterar Isaksson som tror att steget blir längre för invånarna på landsbygden att ta sig till ett jourande sjukhus om man måste åka hela vägen till Helsingforsregionen.

Båda snackarna är överens om att hela vårdsystemet i Finland borde rivas upp och göras om för att vården både ska bli kostnadseffektiv och bra för alla finländare.

Radio Vega Västnyland

16:01

Skatt för fritidsbosatta

Ingendera av snackarna är några sjöbjörnar och inte har de någon sommarstuga heller. Men det hindrar inte dem från att fundera på problem som finns i skärgården med anledning av Svenska Yles öppna granskning #fixaskärgården.

Snackarna tycker det låter som en vettig idé med en speciell skatt för de fritidsbosatta.

- Vi kunde ha ett sommarstugepris och ett för fastbosatta, skojar Lindholm.

Storm i ankdammen

Kenneth Lindholm är med i årets pjäs En midsommarnattsdröm på Raseborgs sommarteater. Han tycker problemen som funnits mellan styrelsen och ledningsgruppen för Västnyländska ungdomsringen är överdrivna. Ledningsgruppen för ringen avgår efter sommarens teatersäsong. Till ledningsgruppen gör bland annat den konstnärlige ledaren och regissören Bobo Lundén.

- Det här är en storm i ankdammen. Det här har ingen inverkan på teatern, den fortsätter som vanligt, säger Lindholm och tillägger att det kan vara positivt med nya krafter.

Både Lindholm och Isaksson anser inte att ungdomsringen ska välja mera populära pjäser för att få upp besökarantalet på sommarteatern.

- Man kan ta en succépjäs och förstöra den men man kan också ta en intetsägande pjäs och göra den till succé, konstaterar Isaksson.

Effektivera!

Diskussion om artikeln