Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sönderslitna plagg förvandlas till splitternya tyger

Från 2014
Uppdaterad 03.04.2016 13:52.
Professor Herbert Sixta och hans doktorander vid Aalto-universitetet
Bildtext Österrikiska professorn Herbert Sixta och hans internationella doktorander jobbar med att förvandla slitna plagg till nya tyger vid Aalto-universitetet. Från vänster professor Sixta och doktoranderna Anne Michud, Yibo Ma och Shirin Asaadi.
Bild: Maria Uusikylä/Yle

Tusentals ton gamla kläder och textiler hamnar på soptippen varje år. Men de trasiga och smutsiga tygerna kan lösas upp och göras till ännu finare material.

Vid Aalto-universitetet testar man som bäst något som kan revolutionera textilindustrin. Det handlar om en teknik som utnyttjar gamla textiler för att göra nya, ännu finare tyger. Som råmaterial duger klädesplagg som är så slitna att man inte kan återvinna dem på något annat sätt.

Årligen slänger finländarna 70 000 ton kläder och andra textiler i soporna.

- Av det är åtminstone hälften avnändbart material för att producera helt nya textiler, säger Ali Harlin som är forskningsprofessor vid forskningsstationen VTT.

Ali Harlin är forskningsprofessor vid VTT
Bildtext Ali Harlin, forskningsprofessor vid VTT
Bild: Yle/Maria Uusikylä

Alla bomullstyger duger som råmaterial för den här innovativationen. Studerande vid Aalto-universitetet har redan gjort test där de löser upp gammalt bomullstyg, i en saltliknande lösning, och tar vara på molekylerna. Av dem spinner man nytt fiber.

Forskningsprofessor Harlin säger att man redan om några år kan börja använda teknologin för att producera fibertyger som kan användas i tillverkningen av hygienprodukter, till exempel bindor.

- Tanken är att i framtiden också kunna sätta i gång klädproduktion.

Det finns ett behov för uppfinningen

Finländarna är ganska bra på att återvinna kläder, men över hälften av alla gamla textiler hamnar fortfarande i soporna. I snitt slänger finländaren tio kilo kläder varje år.

Välgörenhetsorganisationer som UFF är också tvugna att slänga en hel del av kläderna som de tar emot, eftersom de inte duger för att användas. För tillfället landar de på soptippen.

Samtidigt kämpar klädindustrin med åtminstone två akuta miljöproblem.

- Både produktionen av bomull och av polyester är ohållbar, säger professor Harlin.

Bomullsodling slukar till exempel väldigt stora mängder vatten. Det syntetiska materialet polyester är däremot oljebaserat och omöjligt att bryta ner. Det är ändå de här två materialen som klädindustrin främst använder.

Att återanvända cellulosa, som finns till exempel i virke och i bomullstyger, är ett miljövänligt alternativ påpekar Harlin.

Det finns dessutom ett tryck från EU att minska på mängden avfall. Från och med 2016 får man inte mera slänga textiler på soptippen.

Finland är en föregångare i textilåtervinning

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Herbert Sixta berättar varför det lönar sig att återvinna textiler - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Idén att lösa upp gamla, oanvändbara textiler föddes på Aalto-universitets sommarkurs för några år sedan. Teknologin som man nu utvecklar för ändamålet kallas på engelska för Ioncell-F. Det är den nyaste teknologin för att återvinna cellulosa.

Vid Aalto-universitetet har man också gjort textiler med virke som råmaterial.

- Om vi kan börja utnyttja cellulosan som idag går till spillo kan det bli en stor business, säger forskningsprofessor Harlin.

Han hoppas att både klädföretag och virkesindustrin blir intresserade av den här återvinningsmetoden.

Forskningsstationen VTT samarbetar med Aalto i projektet som kallas Design World of Cellulose. Åtminstone i Sverige och Holland utvecklar man motsvarande metoder för textilåtervinning.

Så här ser processen ut när man löser upp cellulosa och gör nya fibrer av det vid Aalto-universitetet.

Här kan du läsa mera om innovationen (på finska).

Diskussion om artikeln