Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Folket trotsar de blågröna algerna

Från 2014
Uppdaterad 21.07.2014 09:39.
Fötter i grumligt vatten.
Bildtext Det är okej att doppa fötterna i algrikt vatten, men man ska inte svälja vattnet och efter en simtur lönar det sig att ta en dusch.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

En koll på badstranden i Munksnäs i Helsingfors ger vid handen att helsingforsarna inte är rädda för blågröna alger, och i fall de skulle störa så vet folk vad man bör göra för att inte drabbas av sjukdomar.

Munksnäs strand.
Bildtext Soligt väder vid Munksnäs badstrand i fredags.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

De blågröna algerna har börjat dyka upp i vattnen utanför Helsingfors, kring mitten av förra veckan meddelade Hesingfors stads miljöcentral att det finns rikligt med blågröna alger vid badstränderna i Munksnäs och Rastböle. Hälsoingenjör Tiina Rastas påpekar ändå att det inte är direkt farligt att bada i vattnet, så länge man tvättar sig efteråt så man får bort algerna. Det är inte heller bra för hundar och små barn att simma bland algerna, då det är lätt hänt att de dricker och sväljer vattnet.

#FixaSkärgården

På stranden i Munksnäs finns gott om besökare på fredag förmiddag. De flesta solar sig, men många njuter också av det sköna vattnet utan att bry sig om algvarningarna.

- Jasså, okej, jag hade inte ens hört om varningarna, säger Panu Pousi. Det låter ju inte bra, men jag tänker nog simma ändå.

- Algläget var riktigt bra ännu för en tid sedan, så jag litade på att det är det fortfarande, säger Johanna Lehtonen som nyss tagit sig ett dopp. Hon verkar ändå inte vara särsilt bekymrad av algerna.

Duscha, för säkerhets skull!

Även om algerna inte utgör någon stor fara just nu, så är det ändå bra att ha koll på några detaljer, för säkerhets skull. Detaljer som till exempel Tuula Andersson känner till.

- Om det finns alger så är det inte bra om barn badar i vattnet, eftersom de kan få vattnet i munnen och svälja algerna.

Inte heller djur bör vistas i algrika vatten, eftersom även de kan råka svälja alger. Andersson berättar vidare att hon inte heller själv brukar simma om det finns riktigt mycket alger. Panu Pousi har dessutom en rutin som passar bra för alla som badat i havsvatten.

- Jag brukar duscha mig, för säkerhets skull. Tvätta av mig, helt enkelt, berättar Pousi.

Håll koll på webben

Många kommuner håller invånarna och badgästerna uppdaterade med det senaste om algläget via sina webbplatser, så det är enkelt att kolla upp hur mycket alger det finns på en strand redan innan man ger sig iväg hemifrån. Det här är en tjänst som besökarna på Munksnäs strand också har tagit del av, åtminstone i viss mån.

- Då vi kommer hit med barn så brukar vi kolla upp läget på nätet, så vi vet att det inte finns så mycket alger, säger Tuula Andersson.

- Jag kollar bara sporadiskt, berättar Johanna Lehtonen som kollade algläget senast för en vecka sedan.