Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Slit och släng inte - återvinn!

Från 2014
Återvinningscentralen vid Drottninggatan i Lovisa
Bildtext I återvinningscentralen i Lovisa kan du göra fynd eller bli av med din gamla tv
Bild: Yle/Sune Bergström

I stället för att slita och slänga varor kan du föra dem till återvinningscentralerna i Lovisa eller Borgå. Läs hur det gick när Sune Bergström förde två gamla tv-apparater till butiken vid Drottninggatan 14 i Lovisa.

Den gamla tv:n har sagt upp kontraktet, jag lastar den tunga apparaten och en liten, fungerande tv i bilens baksäte och kör från Sibbo till Lovisa.

Vid Drottninggatan 14 i Lovisa tar Kari Koivisto, verkställande direktör för Kierrätyskeskus RS-Mauter Oy emot oss och bär in den lilla tv:n och den stora, tunga i återvinningscentralen.

Domen

Nu kommer domen! Koivisto ber mej tippa vilken av de två som kan säljas. Jag säger den lilla, eftersom den fungerar och är bra att ha i sommarstugan.
- Rätt, säger Kari, - Små, fungerande apparater har god åtgång medan det inte lönar sig att reparera stora, trasiga apparater. De förs i stället till återvinning och blir metall- och plastskrot.

De hushållsapparater och hemelektronikapparater som RS-Mauter Oy får, repareras, säljs eller exporteras till Ryssland, till de forna östblocksländerna eller till Afrika. Det som inte lönar sig att reparera, blir återvinningsmaterial.

Var är alla mobiltelefoner?

Kari efterlyser flera begagnade mobiltelefoner, i synnerhet äldre modeller. Moderna mobiltelefoner, tv-apparater och datorer håller inte lika länge som äldre. RS-Mauter Oy anlitar underentreprenörer som reparerar det som lönar sig att reparera.
- Vi tar ändå emot alla apparater oberoende av om de fungrar eller inte, säger Kari.
Kierrätyskeskus RS-Mauter Oy i Lovisa
Kierrätyskeskus RS-Mauter Oy i Tessjö
Pro-Uusiokeskus vid Företagargatan 5 i Borgå tar emot hela, begagnade varor och fungerande hushållsmaskiner och hemelektronik.
Pro-Uusiokeskus i Borgå