Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sune Bergström: Trotjänarens sista chans

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 16:39.
Sune Bergström är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.
Bildtext Sune Bergström
Bild: YLE/ Stefan Paavola

Jag pustar och stånkar och svetten flödar i pannan. Ändå är det lättare nu att bära den gamla, tunga bildrörs-tv-apparaten nedför den smala vindstrappan i stället för uppför. Det var en pärs minns jag när vi skaffade en ny, modern platt-tv och jag bar upp den gamla till sovrummet på vinden. Det kändes åtminstone som om den vägde hundra kilo och jag måste ta flera andhämtningspauser.

Nu är det dags igen, den gamla bara surrar och bilden är snöig. Ska jag ringa till Raul och be honom avgöra om det lönar sig att reparera trotjänaren? Det kan ändå kosta 200 euro för ett hembesök av en tv-reparatör med resor, arbete och reservdelar inberäknat.

För samma summa får jag i dag en lika stor, ny platt-tv av litet äldre modell, som hemelektronikaffärerna vill bli av med. De får ju hela tiden in nya apparater med hd, 3d, ultra-hd, smart-tv och vad det nu heter. Nu när fotbolls-VM är över kanske man kan göra ett kap?

En sista chans

Jag besluter mej för en kompromiss, köper en ny, billig tv men ger den gamla trotjänaren en chans till, har nämligen hört att återvinningscentralen vid Drottninggatan i Lovisa tar emot alla slags tv-apparater, hemelektronik och hushållsmaskiner oberoende av om de fungerar eller inte.

Jag lyckas få tv-klimpen inskuffad i bilens baksäte tillsammans med en liten tv-apparat som fortfarande fungerar.

Domen

Framme i Lovisa lyfter Kari Koivisto in apparaterna för inspektion. Domen blir att den lilla apparaten duger till försäljning medan den gamla trotjänaren blir återvinningsskrot, det lönar sig inte att reparera den.

Jag får höra att moderna tv-apparater, datorer och mobiltelefoner inte har samma kvalitet som gamla modeller. Själv har jag en tio år gammal Nokia knappmobiltelefon som jag inte vill bli av med. Elaka tungor påstår att hemelektroniktillverkarna gör apparaterna så, att de slutar fungera när garantitiden har gått ut.

Tänk efter!

Det finns säkert en hel del som vi kan reparera, föra till en loppmarknad eller återvinna som skrot i stället för att ha en massa gamla prylar skräpande i knutarna. Tänk på alla gamla glasögon som man inte längre kan använda. Passa på att föra dem till en insamling när en sådan ordnas.

Tänk efter innan du slänger något i soptunnan!
Slit och släng inte - återvinn!