Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu: Israel redo att utöka offensiven

Från 2014
Uppdaterad 18.07.2014 16:44.
Luftangrepp över gaza
Bildtext Israel har bombat Gaza i tio dagar
Bild: EPA/MOHAMMED SABER

Israeliska trupper har under dagen trängt allt längre in på Gazaremsan. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att markinvasionen ska utvidgas betydligt, och offensiven väntas ta upp till två veckor.

Enligt Netanyahu var luftangreppen inte nog. Nu flyger granater från pansarvagnarna och armén drabbar samman med palestinska krigare. Hamas ska försvagas. Den israeliska arméns mål är att förstöra tunnlar och raketavfyrningsplattformer som Hamas använder för att attackera Israel.

Det var sent igår kväll som israeliska trupper marscherade in i Gaza efter tio dagar som såg 2000 luftangrepp mot Gazaremsan. Under samma tid avfyrades 1500 raketer i motsatt riktning.

Israels första markoffensiv i Gaza på fem år inleddes efter att Hamas inte gick med på vapenvilan som Egypten lade fram. De krävde garantier på att blockaden mot gaza skulle lättas. I den senaste markinvasionen dödades 1400 palestinier.

Merkel ger Israel rätt

Israel väntade länge med invasionen, eftersom man inte ville riskera de egna soldaternas liv och internationellt fördömande. En israelisk soldat har nu dödats, men enligt israelisk media var det av de egnas kulor.

Myndigheter i Gaza säger att över 20 palestinier har dödats, medan Israel uppger att 17 Hamasmedlemmar har dödats. Det är oklart om de finns med i myndighetssiffran.

Över 260 palestinier har dödats, medan Hamas raketer har dödat en israelisk civil.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att båda sidor måste vara beredda på svåra kompromisser för att få till stånd ett eldupphör.

- Det måste göras klart: Israel har rätt att försvara sig vilket ändå betyder att det ska göras på ett adekvat sätt sade Merkel, som också poängterade att Hamas har nya, bättre vapen än tidigare, som når ända till Hamas och Tel Aviv.

"Krigsfest" väcker avsky

Det lokala stödet för invasionen stort. Journalister på plats har rapporterat om att invånare i den israeliska staden Sderot har brukat samlas på en kulle utanför staden, äta popcorn och titta på ljusinfernot som uppstod av de israeliska attackerna. Varje gång en smäll hördes ska åskådarna ha klappat i händerna och hurrat.

De har fått öknamnet Sderots biograf. Enligt psykologer är det ett sätt att dehumanisera fienden, vilket är vanligt i krigsdrabbade områden.

Sderot ligger alldeles på gränsen till Gaza och är den stad som drabbas hårdast av Hamas raketer.