Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran får mera tid i kärnförhandlingarna

Från 2014
Bildtext USA:s utrikesminister John Kerry.

Iran har kommit överens med sex andra länder om en tilläggstid på fyra månader för att komma till en överenskommelse om landets kärnprogram. USA lovar i samma veva att igen ge Iran tillgång till 2,8 miljarder dollar frysta tillgångar.

USA:s utrikesminister John Kerry har bekräftat att Iran kommit överens om de extra fyra månaderna tillsammans med USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina. Överenskommelsen uppnåddes efter flera veckors förhandlingar mellan parterna.

Som gentjänst för att Iran får tillgång till de 2,8 miljarder dollar som USA utlovade lovar Iran att omvandla en del av den uran som redan anrikats så att den kan användas i kärnvapen till bränsle.

En tillfällig överenskommelse om kärnprogrammet i landet är redan sedan tidigare i kraft tills söndag.

- Iran kommer inte att få mera pengar under de här fyra månaderna än landet fått under de senaste sex månaderna och största delen av de frysta oljetillgångarna kommer att fortsätta vara otillgängliga för landet, sade USA:s Kerry om överenskommelsen.

Västvärlden är oroad över att Iran försöker utveckla kärnvapen, men Iran förnekar det här.

Den färska överenskommelsen träder i kraft på måndag och sträcker sig till den 24 november. Förhandlingarna återupptas i augusti.