Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Separatisterna förstör bevismaterial"

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

OSSE-observatörer uppges har kommit in på området där det malaysiska planet kraschade i torsdags. De har ändå inte fått besöka alla platser, utan har stoppats av beväpnade män.

Ledaren för Ukrainaoperationen Alexander Hug säger att observatörerna har följt med läget, intervjuat bybor och talat med experter som har undersökt kropparna.

Hela det 25 kvadratkilometer stora området där det kan finnas kroppar har ännu inte undersökts. De kroppar och kroppsdelar som hittats har enligt observatörerna varit i dåligt skick.

Hårda beskyllningar

Ukrainas regering har beskyllt de proryska separatisterna för att försöka förstöra bevis på haveriplatsen. Regeringen säger att rebellerna flyttat 38 offer från olycksplatsen, och Malaysia har uttryckt sin oro över att platsen är osäkrad.

Kropparna ska ha tagits till ett bårhus där specialister med "tydliga ryska accenter" ska ha hotat att utföra egna obduktioner.

Separatisterna uppger att dussintals kroppar har förts till bårhuset i Donetsk samtidigt som hjälparbetare samlar upp kroppsdelar.

Enligt regeringen i Kiev hjälper Ryssland separatisterna att förstöra bevis.

"Starka bevis på rysk inblandning"

Ukrainska underrättelsetjänsten uppger sig ha starka bevis på rysk inblandning i nedskjutandet av passagerarplanet.

Enligt underrättelsechefen avfyrades missilen från ett ryskt missilsystem, opererat av ryssar, på det rebellkontrollerade området i östra Ukraina.

Svarta lådorna borta igen

En rebelledare säger för sin del att de inte har rört någonting vid olyckplatsen, men att de är bekymrade över den humanitära situationen eftersom kropparna ruttnar i hettan.

Till skillnad från tidigare uppgifter meddelade rebellerna att de svarta lådorna inte har hittats.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att observatörer från Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa OSSE stoppades av rebellerna när de försökte undersöka flygplansvraket på lördagen.

Ett vittne hade hört rebellerna säga till observatörerna att de får ta del av rebellernas utredning senare.

OSSE-observatörerna fick ändå se ett område där bland annat flygplansmotorn ligger, och de har också fått tala med lokala.

Enligt en AFP-journalist på plats lät separatisterna inte journalister komma till platsen och de sköt varningsskott i luften.

Flera världsledare har krävt att observatörer ska få omedelbar tillgång till platsen och att en oberoende undersökning ska göras om kraschen.

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterade krisen på lördagen per telefon. De kom överens om att ett eldupphör bör införas så fort som möjligt, och Merkel bad Putin använda sitt inflytande för att få till stånd en vapenvila.

298 människor dödades när planet som var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur antagligen sköts ner.

Oklart om säkerhetszon

Samtidigt är det oklart om det finns en överenskommelse om att inrätta en säkerhetszon kring det kraschade planet.

Tidigare under lrödagen meddelade den ukrainska säkerhetstjänsten att man tillsammans med de proryska separatisterna hade kommit överens om att ett 20 kvadratkilometer stort område kring planet skulle säkras för att underlätta arbetet på haveriplatsen.

En talesperson för OSSE säger till nyhetsbyrån Reuters att han inte är medveten om någon säkerhetszon, medan en rebelledare uppger att förhandlingarna om en zon inte gav resultat.

OSSE-talespersonen Michael Bociurkiw säger att en skyddszon skulle vara väldigt viktig för att olycksorsaken ska kunna utredas och kropparna identifieras och överlämnas dem till de anhöriga.

Ukrainas säkerhetsråd uppger också att de inte har någon information om det kraschade plaets svarta lådor.