Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Ett sommarparadis i Borgå skärgård

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 09:54.
Familjen Hermonen-von Bonsdorff trivs i Borgåskärgården.
Bildtext Familjen Hermunen-von Bonsdorff vid Bertil Bloms kajak i Sondby.
Bild: Yle / Bertil Blom

På Storudden i Sondby, utanför Borgå har familjen von Bonsdorff-Hermunen sitt sommarställe. Bertil Blom träffade dem under sin paddlingstur längs med den finländska kusten och frågade dem vad sommar på stugan går ut på.

– Vi är här i princip hela sommaren, säger Maria von Bonsdorff-Hermunen. Vi njuter av friden, måsarna som skriker och trivs här väldigt bra.

Barnen i familjen säger att de brukar simma, klättra i träd, spela korgboll och leka med vänner och i lekstugan. En bit utanför familjens strand finns en alldeles flat sten som barnen brukar simma ut till och hoppa från.

En nyare hobby för Oscar Hermunen är att åka vattenskidor. Han har hittills bara åkt några gånger och det är pappa som brukar köra båten.

– Det är varmt i vattnet men ändå bra att ha våtdräkt, det tar mindre sjukt om man faller. Och förstås ska man ha flytväst, säger Oscar.

En kajak på stranden

Pappan Jukka Hermunen har en kajak på stranden, vilket är det som fick Bertil Blom att ta i land vid familjens sommarparadis.

– Igår var jag runt Sillholmen, vilket är en resa på tre kilometer, säger Jukka och konstaterar att det är väldigt lite i jämförelse med vad Bertil Blom har för en resa framför sig.

Förutom att åka vattenskidor ska familjen von Bonsdorff-Hermunen den här fredagen få gäster på besök på kaffe, och senare blir det grillning och bastubad.

Följ med Bertil Bloms resa så han paddlar längs med hela Finlands kust, från den ryska gränsen till den svenska på Blåvita bandet-sidan.

Mer om ämnet på Yle Arenan