Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fredsfacklan kom till Österbotten

Från 2014
Uppdaterad 20.07.2014 11:42.
Peace Run i Vasa - Spela upp på Arenan

På lördagen nådde fredsloppet "The Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run" Vasa. Det är en fackelstafett som första gången löptes år 1987 och var syfte är att föra världens människor närmare varandra.

Det var den indiska författaren och filosofen Sri Chinmoy som tog initiativet till loppet. Loppet har varken politiska, religiösa eller ekonomiska bindningar.

Det löps flera "Peace Runs" världen över och i sammanlagt över 100 länder. Den europeiska stafetten startade i år i Lissabon den 21 februari och når den 8 oktober sin slutdestination i Belgrad. Den totala sträckan är 24 000 kilometer.

Under loppets gång kommer nya löpare till, medan andra faller från. Man deltar så länge man vill, orkar och har möjlighet. Den enda som är med från start till mål - i år i Europa alltså från Lissabon till Belgrad - är själva facklan. Den går från hand till hand och bärs totalt av tusentals människor.

Iris Nuuja om fredsloppet Peace Run

4:20

Den finländska etappen går mellan Vasa och Helsingfors. Löpargänget som på lördagen anlände från Umeå till Vasa representerade ett tiotal länder, bland annat Tyskland, Serbien, Slovakien, Tjeckien, Portugal, Österrike, Ungern, Italien

Fredsloppet behövs

Iris Nuuja med fredsfacklan
Bildtext Iiris Nuuja med fredsfacklan
Bild: Yle/Roger Källman

Iiris Nuuja är en av kontaktpersonerna som sköter de praktiska arrangemangen, inkvartering och så vidare. Hon har varit med allt sedan den första fredsloppet.

- Jag ville att Finland skulle vara med, då det gällde ett internationellt evenemang för fred, säger hon.

Då, år 1987, var deltagarantalet förstås mycket mindre. Den finländska löparskaran bestod enligt Iris av 4-5 personer. Att avverka sträckan Vasa-Helsingfors tog tre dygn.

- Jag minns hur vi sov i bilen och vid tretiden på natten började diskussionen "vem vill fortsätta med facklan?" och ingen svarade. Men det var roligt och det var början, säger Iiris.

År 1987 pågick ännu det kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA. Nu ser den politiska kartan annorlunda ut och gamla krig har avslutat, men nya oroshärdar har kommit till. Världens ledare förhandlar om krig och fred, men det behövs också gräsrotsaktioner.

- Det här fredsloppet gäller varenda en och vad vi kan göra i våra liv. Världen är en helhet - vi är en del av världen.

Fackelstafetten fortsätter från Vasa klockan 9 på söndag morgon. Starten sker från Sandviksvillan, i vars park det finns en staty av Sri Chinmoy.

Ger mersmak

Jan Klaile med fredsfacklan
Bildtext Jan Klaile
Bild: Yle/Roger Källman

Jan Klaile från Esbo deltar i år under sträckan Helsingborg-Helsingfors. Han var första gången med i Peace Run år 2005 och löpte då först i Frankrike, Belgien och Luxemburg.

Jan Klaile om fredsloppet Peace Run

10:33

Inför debuten hade han tränat ett halvt år och funderat ut hur han skulle bete sig och agera, men:

- Det bara smälte bort, det var så otroligt roligt och jag blev så vänligt bemött av de andra deltagarna och folk vi mötte längs vägen.

Jans debut i Peace Run varade i två veckor, men han kunde inte hålla sig borta länge. Efter ett par veckor var han tillbaka i stafetten och det blev totalt sex månader och 35 länder. Själv sprang han då 2500 kilometer.

- Kroatien var speciellt, säger Jan. De hade just haft krig där och man kunde ännu se kulmärkena i husväggarna. Men människorna var så härliga och omfamnade oss med hela sitt hjärta, sjöng och dansade.

Jan Klaile vill rekommendera Peace Run åt alla. Även dem minsta insats kan ha positiv inverkan, om man så bara kommer för att hålla i facklan och kanske springer några steg med den.

- Vi vill säga att varenda människa i världen kan ta ett steg för freden, alla är viktiga, om du sen är ett litet barn, en politisk ledare eller vem som helst.

Facklan startar kl 09 på söndag från Sandviksparken i Vasa och färdas längs Strandvägen mot Kristinestad, dit den beräknas nå klockan 17. Alla är välkomna att delta, hälsar kontaktperson Iiris Nuuja

Se också: webbplatsen för Peace run

Internationella deltagare i Peace Run
Bildtext Internationella deltagare i Peace Run
Bild: Yle/Roger Källman