Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler gratisevenemang lockar besökare

Från 2014
Hanna Havumäki med sällskap har kommit till Alpparken i Helsingfors för att lyssna på en gratiskonsert.
Bildtext Hanna Havumäki (framme till vänster) föredrar gratiskonserter framom festivaler.
Bild: Yle/Daniel Donner

Åtminstone i Helsingfors verkar antalet gratisevenemang ha ökat klart de fem senaste åren, säger man på stadens turistbyrå. Också gratisevenemangen behöver marknadsföra sig, påminner en branschexpert.

- Det har kommit en massa nya gratisevenemang som är organiserade av staden, organisationer, men också sådana som har organiserats av Helsingforsbor, säger Dina Hongell som sommarjobbar som turistguide i Helsingfors.

Praktexempel på de allt populärare gratisevenemangen är Restaurangdagen och Städdagen, där vem som helst får öppna restaurang respektive loppmarknad i staden. De evenemangen har också spridit sig till andra håll i landet.

En annan populär typ av evenemang är gratiskonserterna. På lördagen ordnades konserten Pitkä kuuma kesä (Den långa varma sommaren) i Alpparken i Helsingfors.

- Jag tycker om dem, eftersom man inte behöver betala. Det är ganska nära vårt hem så det är lätt att komma och gå tillbaka som man vill, säger Hanna Havumäki som har brett ut picknickfilten tillsammans med några vänner i parken.

Eftersom familjen inte äger en bil är det lätt att komma till gratiskonserten runt hörnet.

Janina Gustafsson som sitter lite längre bort ska också lyssna på konserten, men senare under dagen är det Summer Sound-elektrofestivalen i Mässcentrum som gäller. En dag på festivalen kostar 69 euro.

- Jag går inte så ofta på gratiskonserter, för man hittar ingen information om dem någonstans, säger Gustafsson.

”Inget hot mot festivaler”

På festivalbraschorganisationen Finland Festivals säger vd Kai Amberla att också gratiskonserter måste sköta om sin marknadsföring.

- Inte kommer folk till gratiskonsterter om det inte finns ett äkta intresse. På sätt och vis måste också gratisevenemangen säljas till publiken även om man inte får pengar för dem.

Amberla representerar de olika musikfestivalerna som ordnas i landet. De flesta av dem tar betalt för inträde men många ordnar också en del gratisprogram. Då får alla en chans att komma med, oberoende av om man har råd med biljetten eller inte.

- Det handlar också om att när kommunerna stödjer festivalerna (ekonomiskt) hoppas de och till och med kräver att festivalerna ska erbjuda någonting som är öppet för alla och som är gratis, säger Amberla.

Något hot för musikfestivalerna anser Amberla inte att gratiskonserterna är.

- Snarare tvärtom, gratisevenemang bara ökar hungern efter kultur och upplevelser.

Kommunerna betalar

Ofta finansieras gratisevenemangen med kommunala eller statliga medel. Till exempel konserten i Alpparken hör till en rad gratisevenemang i Alpparken som finansieras av Helsingfors stad. Också sponsorer kan bidra till finansieringen.

- Oftast fungerar en cocktail mellan alla de här allra bäst, det vill säga att staden stödjer, samarbetspartner stödjer och kanske någon stiftelse, säger Kai Amberla.

- Då får man förhoppningsvis tillräckligt med pengar för att kunna ordna evenemanget utan att gå på förlust.