Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säkerheten på olycksplatsen kritiseras

Från 2014
Uppdaterad 20.07.2014 12:42.
Separatister vid resterna av det nedskjutna malaysiska planet.
Bildtext Proryska separatister vid resterna av det nedskjutna malaysiska planet.

USA och Australien har kritiserat den bristande säkerheten kring resterna av det störtade malaysiska passagerarplanet i östra Ukraina.

Australiens premiärminister Tony Abbott betecknar läget på olycksplatsen som kaotiskt.

Utrikesministeriet i Washington menar att säkerheten för räddningspersonal och utredare är under all kritik, och kallar det en skymf mot offren och deras anhöriga.

Under lördagen rapporterades oroväckande uppgifter om situationen vid olycksplatsen. Bland annat uppgavs det att de proryska separatister som kontrollerar området har fört bort kroppar från platsen.

Cameron vill se tuffare Europa

Den brittiske premiärministern David Cameron efterlyser en hårdare linje mot Ryssland om inte president Vladimir Putin ändrar sin linje vad gäller krisen i Ukraina. Cameron framför sina tankar i en kolumn i Sunday Times.

I kolumnen skriver han bland annat att många europeiska länder alldeles för länge har varit motstridiga till att möta de följder som händelserna i östra Ukraina medför. Han nämner inte några specifika länder.

- Nu är tiden för att använda vår styrka, vårt inflytande och våra resurser. Ibland beter vi oss som om vi behöver Ryssland mer än vad Ryssland behöver oss, skriver han.

FN ser över resolutionsförslag

FN:s säkerhetsråd behandlar ett resolutionsförslag angående flygkatastrofen, skriver nyhetsbyrån Reuters som har tagit del av texten.

Resolutionen fördömer nedskjutningen av planet, kräver att väpnade grupper tillåter en undersökning av haveriplatsen och uppmanar länderna i regionen att samarbeta.

Utkastet har lagts fram av Australien som förlorade 28 medborgare i olyckan. En anonym diplomatkälla säger att säkerhetsrådet kan rösta om resolutionen på måndag.

Läs också: "Separatisterna förstör bevismaterial"
Ukrainas regering vet inte var kropparna är