Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vapenvilan i Gaza bröts - 13 israeliska soldater dödades

Från 2014
Uppdaterad 01.06.2016 08:27.
Israels militär på gränsen till Gaza.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER
Programmet är inte längre tillgängligt

Israel uppger att 13 israeliska soldater dödats i strider i Gaza på söndagen.

Det är fråga om den största förlusten för den israeliska sidan sedan konflikten bröt ut för knappt två veckor sedan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel har ett brett internationellt stöd för offensiven mot Gaza.

Netanjahu höll ett televiserat tal under en presskonferens i Tel Aviv.

Vapenvilan avbröts i förtid

En humanitär vapenvila utlystes i Gaza i eftermiddags, men den bröts kort efteråt.

Hamas meddelade i eftermiddags att man gått med på en tretimmars vapenvila för att invånarna i Gaza skulle kunna få tillgång till mat, mediciner och vatten. Israels armé uppgav ändå en stund senare att vapenvilan var över eftersom Hamas hade brutit mot den.

Hårda bomabardemang mot förorten Shijaiyah har dödat tiotals palestinier under söndagen, och tusentals människor uppges vara på flykt bort från området.

Den totala dödssiffran på den palestinska sidan uppges ha stigit till över 400; i dag uppges 87 personer ha mist livet i stridigheterna.

Markoffensiven utvidgas

Den israeliska armén meddelade på söndag morgon att den kommer att ytterligare utvidga sin markoffensiv.

Flygattackerna mot Gaza fortsatte under natten mot söndag, och stridsvagnar och krigsfartyg har beskjutit mål i området. Ögonvittnen talar om kroppar på gatorna och uppger att ambulanser inte kan nå delar av området.

Enligt en armékommuniké kommer markoffensiven att utvidgas och flera israeliska soldater kommer att anlända till Gaza på söndag kväll.

Fortsatta raketattacker mot Israel

Samtidigt fortsätter raketattackerna mot Israel. I går träffades ett beduinsamhälle i öknen och dödade en man och skadade flera i hans familj allvarligt.

Sammanlagt har 1 333 raketer träffat Israel sedan den 8 juli, uppger Israels armé. På den israeliska sidan har nu 18 personer dödats, av dem var två civila.

I lördags tog två beväpnade Hamasmedlemmar sig in i Israel via en tunnel och öppnade eld mot en militärjeep. Två israeliska soldater dödades i attacken, meddelar Israel.

Hamas väpnade gren påstod själv att minst 14 israeler dödades under flera räder på israelisk mark.

Nyhetsbyrån AP meddelade på lördagskvällen att Israel hittat och förstört minst tio tunnlar mellan Gaza och Israel.

Många barn bland offren

FN:s barnorganisation Unicef har uttryckt sin oro för det stora antal barn som fått sätta livet till i Gaza och kräver en omedelbar vapenvila.

Organisationen uppgav på lördagen en tredjedel av de civila offren har varit minderåriga - hälften av dem under 12 år. Den arabiska nyhetskanalen Al Jazeera har publicerat en lista över alla dödsoffer och deras ålder. De har fått uppgifterna från hälsoministeriet i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagade på lördagen palestinierna för att använda mänskliga sköldar i Gaza. Enligt honom är de orsaken till det stora antalet civila offer.

I dag är offensiven inne på sin 13:e dag.

Diskussion om artikeln