Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas regering vet inte var kropparna är

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Allt mer bisarra drag kring plankraschen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det finns inte längre några kroppar kvar på platsen där det malaysiska planet kraschade i torsdags, uppger nyhetsbyrån AP. De ukrainska myndigheterna vet inte vart kropparna har förts.

298 personer fanns ombord på planet, och av dem ska 196 ha hittats av ukrainska hjälparbetare. Kropparna har förts till en okänd plats av rebellerna.

En journalist vid nyhetsbyrån AP såg kropparna föras bort med bilar på lördagskvällen, och Ukrainas regering vet inte vart kropparna har förts.

Regeringen säger att hjälparbetarna från det ukrainska krisministeriet var tvungna att överlämna kropparna till rebellerna.

Myndigheterna vet inte heller vad som har hänt med de 102 offer som ännu saknas.

Den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass hävdade att regeringen och rebellerna har kommit överens om att börja föra bort offren.

Rebelledaren för den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk säger att kropparna har förts med tåg med kylvagnar till staden Torez närmare den ryska gränsen.

Observatörer från Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa, OSSE, har sett tågvagnar med likpåsar, men de säger att de inte vet vart de fördes.

Rebellerna vill ha eldupphör

De proryska separatisterna meddelade på söndagen att de lovar garantera säkerheten för observatörer vid kraschplatsen, men bara om regeringen i Kiev går med på en vapenvila.

Vapenvila är också kravet för att låta OSSE-observatörerna få undersöka platsen fritt.

Ukrainas armé säger att ukrainska positioner besköts från andra sidan gränsen till Ryssland under natten till söndagen.

Armén säger att Ryssland förser rebellerna med tunga vapen, och att rebellerna gör allt för att förstöra bevisen för att det var de som sköt ner planet med en BUK-missil.

Enligt tidningen Wall Street Journal hade rebellerna fått missilsystemet från Ryssland, men det hade skickats tillbaka genast efter att planet kraschat för att rebellerna inte skulle få skulden.

På lördagen anklagade Ukraina rebellerna för att förstöra bevismaterial och det förekom uppgifter om att kroppar hade förts bort från kraschplatsen till bårhus där separatisternas personal utförde obduktioner.

USA har sagt att säkerhetsläget på platsen där planet kraschade är oacceptabelt, och västerländska ledare sätter allt större press på Ryssland i frågan.

Läs också: Säkerheten på olycksplatsen kritiseras

Diskussion om artikeln