Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ihalainen avvisar skatterabatt för uppsägningsbidrag

Från 2014
Uppdaterad 20.07.2014 14:13.
Bild: Yle

Arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) stöder inte centerledaren Juha Sipiläs förslag om skatterabatt för uppsägningsersättningar.

Sipilä föreslog på lördagen att uppsagda anställda får skattelättnader om de använder uppsägningsersättningarna till att starta nya företag. Han hänvisade med sitt initiativ till programjätten Microsofts beslut tidigare i veckan att skära ned personalen med 1 100 tidigare Nokia-anställda.

Ihalainen uppger att ett liknande förfarande redan tidigare reddes ut i samband med omfattande uppsägningar i Nokia.

- Vi kunde inte gå vidare på den grunden, eftersom gällande lag jämställer uppsägningsersättningar med löneinkomst, som man måste bära upp inkomstskatt på. Skattemyndigheterna har säkert också haft farhågor för att det finns risk för skattefiffel, säger Ihalainen.

Arbetsminister Ihalainen påminner dessutom att Nokia istället för uppsägningsersättningar erbjöd startbidrag, som beskattades på normalt sätt, och dessutom fick en del personer också bankgarantier för sina lån.

Men Ihalainen framhåller att alla goda idéer är välkomna och att man ska förhålla sig fördomsfritt till dem.

Microsofts nedskärningar i Finland drabbar hårdast Uleåborg, som går miste om 500 jobb. Enligt Ihalainen är Uleåborgs styrka att man i regionen redan efter Nokias uppsägningar där har kunnat bygga upp en stark ICT-sektor i samarbete med olika aktörer.

- På samma sätt kommer vi att gå vidare också nu, det vill säga att förena lokala insatser med statliga stödåtgärder, förklarar Ihalainen.