Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Spejsat att jobba med de här elektroniska killarna"

Från 2014
Uppdaterad 20.07.2014 22:45.
musiker
Bildtext Jimmy Westerlund (arkivbild)
Bild: Jimmy Westerlund

Den österbottniske producenten och låtskrivaren Jimmy Westerlund är aktuell med en ny singel, "Fly Away". Låten är gjord tillsammans med DJ:n Alex Kunnari och artisten Jacob Luttrell.

Projektet startade för två år sen, då Kunnari tog kontakt med Westerlund.

Jimmy Westerlund om nya låten "Fly Away"

5:56

- Han gillade mitt sätt att producera sång och ville få in mig i EDM-genren (elektronisk dansmusik). Då skrev och producerade jag en låt för Joel Madden, sångaren från Good Charlotte med dem.

Sen ville Kunnari göra en ny låt. Nu blev det samarbete med Jacob Luttrell, som bland annat gjort låtar för Enrique Iglesias och Sia.

- Vi skrev låten på en kväll egentligen, men sen tog det ett och ett halvt år förrän vi fick till den här sista versionen som nu då kommer ut, säger Jimmy.

En lärorik upplevelse

För Jimmy Westerlund, som är uppvuxen med sjuttio- och åttiotalsmusik, var det ovant att ge sig in i EDM-genren. Han säger att det har varit lärorikt och att han med sina kunskaper kunnat få till en egen twist på dansmusiken.

De kanske inte förstår vad ett C-dur eller E-moll ackord är, men på nåt jäkla konstigt sätt får de det ändå att bli så otroligt bra!

Westerlund säger att artisterna som gör elektronisk dansmusik oftast inte är låtskrivare. De är jätteduktiga på att få till det, men de vet kanske inte alltid vad de gör.

- För mig har det varit väldigt spejsat att jobba med de här elektroniska artisterna och producenterna. De kanske inte förstår vad ett C-dur eller E-moll ackord är, men på nåt jäkla konstigt sätt får de det ändå att bli så otroligt bra!

Att exempelvis inte kunna prata i termer som ackord kan vara frustrerande. Man förstår inte varandra då man saknar ett gemensamt språk.

- Å andra sidan, då man kombinerar sina kunskaper, det man är bäst på, så kan man få till något som är "coolt" och i tiden. Nu efter några år så börjar jag höra det själv, medan det tidigare var "Hej Alex, säg till när det här bra börjar. Det här är en bra låt men var börjar det här bra?"