Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säkerhetsrådet kräver eldupphör efter blodig söndag i Gaza

Från 2014
Uppdaterad 22.07.2014 08:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Anfallen mot Gaza har fortsatt trots att FN manar parterna till omedelbart eldupphör - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

FN:s säkerhetsråd kräver ett omedelbart slut på våldsamheterna i Mellanöstern. Säkerhetsrådet samlades tidigt på måndag morgon för att behandla situationen i Gaza. Det var medlemslandet Jordanien som krävde att ett möte skulle hållas om konflikten, tillsammans med den palestinska presidenten Mahmoud Abbas.

Säkerhetsrådet kräver att ett eldupphör inrättas så fort som möjligt.

- Medlemmarna i säkerhetsrådet uttryckte djup oro över det ökande antalet civila offer, säger Rwandas FN-ambassadör Eugene Richard Gasana. Rwanda är ordförande i säkerhetsrådet.

- Vi kräver ett omedelbart slut på våldsamheterna, fortsatte han.

FN: generalsekreterare Ban Ki-moon har uppmanat Israel att göra mer för att de civila i Gaza inte ska drabbas så hårt i konflikten, där över 500 palestinier och 18 israeliska soldater har dödats.

Söndagen var den blodigaste dagen i Gaza på fem år. Israel bombade förorten Shijaia i Gaza Citys östra del hårt, och sammanlagt dödades över 100 palestinier och 13 israeliska soldater under söndagen.

Israel fortsatte sin offensiv i Gaza under natten till måndagen, och kring 40 palestinier har dödats.

USA:s utrikesminister John Kerry anländer på måndagen till Egypten för att försöka utarbeta villkor för ett eldupphör.

Hamas militära gren Qassam brigaden meddelade att de hade kidnappat en Israelisk soldat, men det tillbakavisades av Israel som ett falskt rykte.

Diskussion om artikeln