Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN röstar om resolution gällande flygkraschen

Från 2014
Uppdaterad 21.07.2014 09:30.
liksäckar
Bildtext Liken har tagit skada i den hårda hettan
Bild: EPA/IGOR KOVALENKO

Räddningsarbetare har nu hittat sammanlagt 251 av dem som fanns ombord på planet som kraschade i östra Ukraina i torsdags. Dessutom har 86 fragment av kroppar hittats.

Ett tåg med kylvagnar finns i närheten av platsen redo att föra bort de kvarlevor som hittades igår kväll, uppger Ukrainas regering.

Det första tåget med kvarlevorna av nästan 200 av de omkomna står fortfarande kvar på tågstationen i staden Torez nära den ryska gränsen. På söndagen väckte bortförandet av kropparna stor kontrovers när varken OSSE eller FN uppgav sig veta vart kropparna hade förts.

Resolution redan på måndag

FN:s säkerhetsråd kommer kanske redan på måndagen att rösta om en resolution som kräver internationell tillgång till platsen där det malaysiska planet kraschade.

Det är Australien som har lagt fram förslaget till en resolution, som kräver att de proryska rebellerna inte rör bråte eller de omkomnas tillhörigheter, upphör med militär aktivitet i området och låter internationella experter arbeta fritt. Dessutom kräver resolutionen att kvarlevorna efter de omkomna behandlas med respekt.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE har uttyckt sin oro över att striderna i östra Ukraina ska sprida sig till det över 20 kvadratkilometer stora området där det ligger delar av planet. Det finns flera frontlinjer i närheten av området.

Som permanent medlem i säkerhetsrådet har Ryssland vetorätt om resolutionen. Enligt Rysslands FN-sändebud har Ryssland ännu öppna frågor gällande resolutionen, men kommer att godkänna den bara den inte skuldbelägger Moskva.

Det fanns många australiensare om bord på planet, och premiärministern Tony Abbott har i hårda ordalag kritiserat situationen på kraschplatsen.

Putin höll TV-tal

Rysslands president Vladimir Putin höll på söndagen ett tal i rysk TV där han krävde fler utredare till platsen där det malaysiska planet kraschade i torsdags. Putin varnade också att ingen får utnyttja kraschen för sin egen politiska vinning.

Putin lovade i ett telefonsamtal med den holländske premiärministern Mark Rutte att han ska hjälpa till med att hitta alla kroppar och de svarta lådorna.

De proryska separatisterna har nu än en gång hävdat att de har hittat det kraschade malaysiska planets svarta lådor. Rebellerna har ändrat sig av och an de senaste dagarna gällande lådornas vara eller inte vara.

På söndagen cirkulerade en video som lär ska ha filmats i fredags - videon visade räddningsarbetare på platsen som hittade någonting som såg ut som planets färdskrivare.

En separatistledare säger att hans män håller de hittade instrumenten i sitt förvar tills experter kan bekräfta att det handlar om de svarta lådorna.

Diskussion om artikeln