Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kanerva: Inflammerat läge förhindrar utredning i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 21.07.2014 12:03.
Ilkka Kanerva.

OSSE-ordföranden Ilkka Kanerva är trött och frustrerad efter resultatlösa förhandlingar med de stridande parterna i östra Ukraina. Han tror att det kommer att dröja innan internationella organisationer får undersöka platsen där det malaysiska passagerarplanet sköts ner.

- Vårt mål är att få ett eldupphör till stånd och Ukrainas president Petro Poroshenko har också varit villig att förhandla men han kräver att separatisterna i så fall kapitulerar och det går de naturligtvis inte med på. Det är mycket inflammerat.

Det säger en trött och förbistrad Ilkka Kanerva, som suttit i telefon med företrädare för den Ukrainska regeringen och de proryska separatisterna under veckoslutet.

Skyller på varandra

Krisen i Ukraina har intensifierats av att passagerarplanet MH17 sköts ner i torsdags. Ilkka Kanerva som är ordförande för den europeiska samarbetsorganisationen OSSE säger att läget är mellan parterna i Ukraina just nu är väldigt spänt.

- Båda skyller på den andra. Ingen vill vidkännas ansvar för en tragedi som hela det internationella samfundet samfälligt fördömt. Det bäddar för svåra förhandlingar.

OSSE vill nu först och främst få in obundna observatörer till platsen där planet störtade. Men det försvåras av att inget eldupphör har kunnat nås.

Just i dag förhandlar OSSE igen med de proryska separatisterna om att internationella observatörer ska få tillträde till olycksplatsen som ligger på deras territorium, säger Kanerva.

Vill se bevis först

USA:s utrikesminister John Kerry sade i går att bevisen enligt honom är överväldigande för att missilerna som sköt ner planet MH17 är av ryskt ursprung och att de således skulle ha avfyrats av de proryska separatisterna, som fått vapen av Ryssland.

Kanerva vill inte spekulera i varifrån missilsystemet kom, även om han anser det troligt att det är de ryska separatisterna som står bakom.

- Missilerna avfyrades från deras territorium.

OSSE har dock inte ännu fått se det bevismaterial som Kerry bygger sitt uttalande på, säger Kanerva.

Han påminner om att incidentens politiska dimensioner måste väja för de rättsliga.

- Det är inte en politisk process utan en rättslig process som följer efter att vi fått undersöka kraschområdet. Men om vi finner att det finns en specifik ansvarig för den här brutala, mänskliga tragedin så kastar det naturligtvis en mycket lång, politisk skugga, säger Kanerva.

I dag röstar Förenta Nationerna om en resolution om flygkraschen.