Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

”Kroniskt fenomen med skräp på Tirmo sopstation”

Från 2014
Uppdaterad 21.07.2014 13:26.
Nedskräpning vid Tirmo sopstation
Bild: Yle/Mikaela Wikström

En måndag morgon på Tirmo sopstation hittas bredvid sopkärlen bland annat dammsugare, en solstol, vattenkanistrar och ämbar. En del småskräp finns också på marken.

Bo-Johan Johansson vid Tirmo sopstation
Bild: Yle/Teemu Kortelainen

Yle Östnylands reporter och tekniker ger sig tidigt på måndag morgon ut för att ta sig en titt på Tirmo sopstation och följa upp några tips som har kommit in via #FixaSkärgården.

#FixaSkärgården

För att vara morgonen efter en varm helg ser det ändå relativt hyfsat ut på sopstationen i Tirmo, säger Tirmobon Bo-Johan Johansson. En del småskräp finns det alltid på marken Det är ett kroniskt fenomen på Tirmo sopstation. Skräpet hålls ändå främst intill sopkärlen och sprids inte ut i naturen.

Bättre i år än i fjol

Johansson tycker att trenden i alla fall har gått åt rätt håll. Han säger att det är mindre skräp som har hamnat fel vid sopstationen i år än i fjol. Men han tror inte att det någonsin kommer att bli helt perfekt. Johansson tror att den allmänna opinionen har haft del i att det blivit bättre. Även kameran som vakar över sopstationen har en viktig roll.

-Sätter man något ytterom sopkärlen kan det komma en ordentlig räkning efteråt. Det som man hämtar hit ska man sätta i sopkärlen och därmed jämnt, säger Johansson.

I tiderna fanns det också en hel del måsar som gillade att hålla till vid sopstationen. I år har de tydligen hittat något annat ställe att vistas på eftersom väldigt få har synts till.