Elisabeth Rehn: Jag vill inte tillåta mig själv att glömma
Då världens fokus ligger på konflikten som rasar mellan Israel och Palestina är det lätt att glömma många av de andra slagfälten runt om i världen. Elisabeth Rehn har vigt en stor del av sitt liv åt att arbeta med, och kring, konflikter. Radiohuset fick en intervju med Elisabeth Rehn som påminner oss om att antalet konflikthärdar är många och hjälpbehovet stort.
Media har kritiserats den senaste tiden för att ha satt mycket fokus på konflikten mellan Israel och Palestina. Konflikten i Ukraina får också mycket utrymme och många av världens andra konflikter glöms bort. En kritik som Elisabeth Rehn instämmer i.
- Kritiken stämmer utifrån att vi lever i en krass värld och det som säljer bäst för dagen är det som det rapporteras om. Det är som att det råden en slags slit och släng mentalitet kring vad det skrivs om.
Elisabeth Rehn menar att en risk då det inte rapporteras om konflikter längre är att vi glömmer. Om vi glömmer vad som händer om och kring en konflikt riskerar också hjälpen att utebli.
Djupare analyser av konflikter och deras ursprung är något som tar tid att reda ut och rapportera om. Dessa analyser får allt för ofta stå tillbaka för det som just nu fångar vår uppmärksamhet, menar Elisabeth Rehn.
Konflikter i Afrika
- Jag har själv arbetat mycket med det som sker i områden av norra Uganda och i Demokratiska Republiken Kongo. Konflikter som ännu fortgår och som kostat miljoner människor livet. Konflikter som det nästan inte alls rapporteras om.
En av de blodigaste konflikterna i världen för tillfället har rasat sedan 1998. Antalet döda varierar beroende på vem, eller vilka, man använder som referens. Enligt internationella organisationer som arbetar i området ligger det totala antalet dödsoffer någonstans mellan 3-5 miljoner döda. Kriget i Demokratiska Republiken Kongo, är därmed en av de dödligaste konflikterna i världen sedan andra världskriget.
- Det är en konflikt som fått fortgå under mycket lång tid. FN finns på plats men deras mandat att kunna agera är svagt och säkerhetsrådet verkar inte kunna enas.
I de krigsdrabbade delarna av Demokratiska Republiken Kongo sker det hela tiden nya fall av övergrepp. Plundringar, våldtäkter och dödande är vardag menar Rehn.
Som i så många andra konflikter kolliderar utomstående maktintressen med det humanitära behovet. I Demokratiska Republiken Kongo finns det stora rikedomar i form av guld och diamanter. Detta, menar Elisabeth Rehn, bidrar till att försvåra möjligheterna till ett avslut på konflikten. Allt för många ser en möjlighet att kunna tjäna pengar i detta krigshärjade område. Ett område, vars möjligheter till lugn och fred, verkar avlägset enligt Rehn.
- När det är fråga om ekonomisk vinst så tycks inte människor ha några som helst svårigheter att bete sig omänskligt.
Fokus
Elisabeth Rehn har arbetat aktivt i några av världens största konflikthärdar. Blir hon rädd när hon hör nyhetsrapporteringen om vad som pågår runt om oss i världen?
- Jag blir mycket orolig. Jag minns framför allt då jag på Balkan träffade människor i vardagen som berättade om sina erfarenheter. Krigen handlar om människorna, om de i vardagen, och inte om de som har makten.
Att ha arbetat under så många år med konflikter har gjort Elisabeth Rehn medveten om var fokus borde vara. Det är människorna i vardagen som borde vara fokus. Deras umbäranden och lidanden är så stora att det är svårt att ta in.
Gaza och Ukraina
För tillfället riktas många blickar mot Gaza remsan och Ukraina. Två konflikter som får mycket utrymme i media. Elisabeth Rehn ser många likheter mellan vad som händer i Ukraina och vad som hände på Balkan då det forna Jugoslavien föll samman.
- Nedskjutningen av det malaysiska flygplanet saknar dock paralleller. Det är ett krigsbrott. Inom en konflikt dödas fullkomligt oskyldiga människor som inte har något med konflikten att göra.
Gaza har Elisabeth Rehn arbetat mycket med och det är en konflikt som hon känner starkt för. Ett av de största problemen för tillfället i Gaza är att människorna där helt enkelt inte har någonstans att fly.
- Konflikten i Gaza saknar motstycke. Främst på grund av att det inte går att komma bort därifrån. Gaza är som ett fängelse och folket i Gaza är dömda att stanna kvar där samtidigt som det beskjuts av bland annat artilleri.
Att glömma
Många av de ansvariga för konflikterna ställs heller inte till svars för sina gärningar. För tillfället finns det många fall uppe för bedömning i internationella brottsmålsdomstolen. Elisabeth Rehn har en god inblick i en hel del av dessa mål och hon förvånas ofta över hur personer som är föremål för utredning, misstänkta krigsförbrytare, till synes ändå får röra sig och vistas fritt.
- Sudans president al-Bashir har inte tillstånd att lämna sitt land vilket kontinuerligt ignoreras. Trots att han misstänks för en hel rad brott rör han sig helt fritt.
En annan konflikt som är bortglömd, är den som rasar i Centralafrikanska Republiken. Enligt Elisabeth Rehn är situationen där så allvarlig att hjälpaktioner och humanitära insatser i princip inte alls kan koordineras och genomföras.
- Vi glömmer. Eller kanske är det så att vi helt enkelt inte orkar bära hela världens samvete? Det skulle jag heller inte klara av men jag vill heller inte tillåta mig själv att glömma. Jag vill veta vad som pågår för att veta vilka insatser som behövs var.