Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jatsenjuk: Internationell utredning ska slå fast sanningen om MH17

Från 2014
Separatister vid resterna av det nedskjutna malaysiska planet.
Bildtext Separatistrebeller vaktar delar av det malaysiska planet.
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Ukraina vill se en internationell utredning kring nedskjutningen av ett passagerarplan i torsdags. Samtidigt väcker separatistrebellernas hantering av läget allt mer ilska, och Holland hotar med fler EU-sanktioner mot Ryssland.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vill ha en internationell utredning kring nedskjutningen av det malaysiska planet i östra Ukraina i torsdags.

Jatsenjuk föreslår att Holland ska leda utredningen då största delen av offren är holländare.

Av de 289 mänskorna ombord på planet var 192 holländska medborgare.

Jatsenjuk säger att planet utan tvivel sköts ner av separatistrebellerna, men att en internationell undersökning krävs för att slå fast händelseförloppet på ett trovärdigt sätt.

”Det är nog nu”

Jatsenjuk upprepade också anklagelserna mot Ryssland. Enligt Ukrainas regering användes ryska luftvärnsrobotar då planet sköts ner.

Bildtext Arsenij Jatsenjuk anklagar ryska "professionella" för nedskjutningen i östra Ukraina.
Bild: Reuters-tv

Jatsenjuk säger att de vapensystem som kan skjuta ner plan på hög höjd kräver utbildning för att användas effektivt. Enligt Jatsenjuk ligger därför vad han kallar ryska ”professionella” bakom själva nedskjutningen.

– Ryssland har levererat både vapen och krigare. (Rysslands president) Putin borde förstå att det är nog nu, sa Jatsenjuk.

Sanktioner

Samtidigt hotar Hollands premiärminister Mark Rutte med fler sanktioner mot Ryssland om de holländska experterna som är på plats i Ukraina inte ges obegränsad tillgång till planets vrak.

De holländska experterna har fått besöka stället där planet störtade, men deras möjligheter att undersöka vraket har begränsats av rebellerna.

Rebellerna har också trots internationella protester hämtat in tung utrustning och börjat röja undan vrakdelarna från området.

– Om samarbetsviljan inte förbättras är inga politiska eller ekonomiska medel mot dem som är direkt eller indirekt skyldiga uteslutna, säger Rutte.

Svarta lådorna försvunna

Ett av orosmomenten kring utredningen är vad som har hänt med planets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna. De innehåller viktig information om händelserna före och under störtningen, bland annat ljudupptagningar av piloternas diskussioner.

De svarta lådorna uppges ha hittats men tagits i förvar av rebellerna. Enligt Rutte är det fortfarande oklart var de svarta lådorna nu finns.

Rutte säger att lådorna genast måste överlämnas till olycksutredarna.

Offren skickas till Holland

Arsenij Jatsenjuk meddelade idag att alla offer kommer att skickas till Holland för undersökning och identifiering.

De offer som hittills har hittats förvaras för tillfället i frysvagnar i staden Torez. Över 30 kroppar saknas ändå fortfarande.

Planet ska ha slitits i stycken redan innan det störtade, och både vrakdelar och kroppar kan ha fallit i ett stort område.

Diskussion om artikeln