Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sista sommaren Utöya står orört

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 09:08.

På tisdagen var det tre år sedan attacken mot Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger på Utöya, där Anders Behring Breivik sköt ihjäl 69 personer. Om ett år planerar AUF att igen hålla sitt sommarläger på den hjärtformade ön i Tyrifjorden.

Utöya har enligt tradition varit öppet för besökare den 21 och 22 juli. Det är den nationella stödgruppen efter 22 juli som ordnar öppet hus- dagen.

- En del vill vara här vid tidpunkten då de miste sina anhöriga, och andra vill komma dagen innan. Det är fritt för folk att göra som de vill, säger Trond Blattmann som leder stödgruppen till norska NRK.

Blattmann miste sin 17-årige son Torjus i massakern. I år ska Torjus farföräldrar besöka Utöya för första gången.

- Jag tror det gör dem gott. Det räcker att ha sett det, för då begriper man det bättre, säger Blattmann.

Det är sannolikt sista gången de anhöriga får chansen att se ön exakt som den såg ut den ödesdigra fredagen, den 22 juli 2011. Arbeiderpartiets ungdomsförbund som äger ön, planerar att återvända dit nästa sommar.

Sista året i exil

Årets sommarläger höll AUF på Gulsrud i början av juli. Gulsrud ligger en halv timmes båtfärd från Utöya, och de omkring 500 lägerdeltagarna fick också möjligheten att besöka ön. En av dem var Mats Emil Mikkelborg, som var på ön under terrorattentatet, och då simmade från ön. Nu är han ändå glad att återvända.

- Det är alltid en egendomlig känsla efter det som hände. Jag miste många av mina vänner där. Samtidigt känns det bra att vara tillbaka, säger Mikkelsborg.

AUF hoppas att det här är sista året de tvingas hålla sommarlägret i exil. Nästa sommar planerar de att åter hålla hela lägret på sin ö.

- Vi kan kalla Gulsrud vår sommarstuga. Vi gläder oss åt att komma hem till Utöya, och jag hoppas vi kommer hem nästa år, säger Mikkelsborg.

I samband med att AUF:s sommarläger återvänder till ön planerar ungdomsförbundet också att bygga nytt, och riva en del av de gamla byggnaderna. Det är meningen att nybygget och en minnesplats för offren ska stå klara sommaren 2015.

Till en början fanns planer på att riva band annat kafébyggnaden, där 13 människor miste livet under massakern. Efter kritik från olika håll beslöt AUF ändå att bevara stora delar av det gamla kaféet.

- Kafébyggnaden är det enda stället på ön där det finns tydliga spår efter den 22 juli, och det är ett ställe där efterlevande har behov av att minnas dem som blev dräpta, säger AUF-ledaren Eskil Pedersen.