Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Sune Bergström: Därför slutade jag simma

Från 2014
Uppdaterad 22.07.2014 07:47.
Journalist Sune Bergström sitter i studion.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Som liten bodde Sune Bergström praktiskt taget i vattnet. Nu är det en tid sen han tog sig ett dopp.

Jag är skäribo av födsel och ohejdad vana trots att jag nuförtiden mera känner mej som en landkrabba – vi har nämligen haft fast vägförbindelse till Kitö i Sibbo skärgård sedan början av 1960-talet.

Alger och sjögräs trivs på norra sidan av Kitö i Sibbo skärgård
Bildtext De här klibbiga algerna biter sig fast i allting i min hemstrand
Bild: Yle/Sune Bergström

Liksom de flesta barn bodde jag nästan i vattnet sommartid. Ännu för tio år sedan njöt jag av dopp vid hemstranden i värmeböljan. Men sen kom de smygande – algerna – slemmiga, klibbiga, blågröna eller smutsbruna. Någonting grönbrunt biter sig fast i allting i strandvattnet, stenar, berg, båtar, bryggor, trossar och kättingar.

Bäst att erkänna

Varifrån kom då det äckliga slemmet som gör att man känner sig lika klibbig och slemmig när man kommer upp ur vattnet?

Som skäribo är det lika bra att erkänna faktum: algerna och sjögräset får sin näring från våra avloppssystem, som via öppna diken leder ut i havet. Det räcker inte med infiltreringsbäddar, en stor del av näringsämnena från wc- och tvättmaskinsvattnet kommer nog ändå ut i våra vattendrag.

Jordbruken får ofta bära hundhuvudet för övergödningen av vattendragen. Bäcken som leder ut mittemot vår strand har nog fått algnäring från gödslade åkrar, ladugårdar, stall och från hushållens avloppssystem.

Grannbråk om mattvätt

Också vid vår strand finns det flitiga mattvättare sommartid. Ibland hettar det till då grannar som inte tvättar mattor vid stranden hävdar att algproblemet beror på mattvättningen. Mattvättarna försvarar sig med att de använder miljövänlig tallsåpa och att deras mattvätt bara är en droppe i havet jämfört med det som fartyg, jordbruk och samhällen släpper ut. Må så vara, men det heter ju Många bäckar små… .

#FixaSkärgården

Experter säger att tallsåpa nog är bättre för miljön än syntetiska tvättmedel men de menar också att man inte borde låta tvättvattnet rinna direkt ut i vattendraget. Mattvättarna igen tycker att det är det bästa med mattvättandet att man får stå till knäna i det sommarvarma vattnet och skura de smutsiga mattorna med en riktig rotborste för att sedan skölja mattorna direkt i vattnet.

Smutsiga ja, experterna hävdar att smutsen i mattorna göder algerna mera än tallsåpan. Alla har vi väl lärt oss slagordet ”Kissa inte i havet”. Att kissa i havet lär åstadkomma 1 kg alger per dygn. Igen, Många bäckar små… .

Ljusning i horisonten!

Nu finns det ändå en ljusning vid horisonten! Vår skärgård är speciellt känslig för övergödning med sina berg och klippor längs med vilka toalett- och tvättvattnet snabbt rinner ut i havet. Därför har miljömedvetna skärgårdsbor och fritidsbosatta längs med vår långa kust grundat vatten- och avloppsvattenandelslag, så också där jag bor.

Jag ser fram emot att om tio år igen solsvettig kunna hoppa i det svalkande, rena havsvattnet från vår strand utan att känna mig lika klibbig efteråt som före doppet!

Vattenkvaliteten kring Kitöstränderna har blivit sämre