Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svarta lådorna överlämnas till Malaysia

Från 2014
Uppdaterad 21.07.2014 21:26.
Rester efter flygplanskatastrofen i Ukraina juli 2014.
Bild: EPA/IGOR KOVALENKO

De två svarta lådorna från det nedskjutna malaysiska passagerarplanet MH17 kommer att överlämnas till malaysiska myndigheter, skriver Malaysias premiärminister på Twitter.

Under måndagskvällen har Malaysias premiärminister Najib Tun Razak pratat med Alexandr Borodaj som är separatisternas självutnämnde premiärminister i ”Folkrepubliken Donetsk”.

Najib Tun Razak säger att han kommit överens med separatisterna att de två färdskrivarna överlämnas till malaysiska utredare på plats i Donetsk, klockan 21 lokal tid på måndagskvällen.

Dessutom har de två kommit överens om att kropparna från offren efter flygkatastrofen ska transporters till Nederländerna.

Tåget som transporterar de döda kropparna från det malaysiska flygplansvraket ska ha startat från östra Ukraina, uppger nyhetsbyråerna. Nästan 200 kroppar finns ombord på tåget.

Nederländerna startar utredning

Nederländerna inledde i dag en egen brottsutredning om fallet, meddelar landets åklagarmyndighet. Brottsutredningen gäller mord, krigsbrott och avsiktlig nedskjutning av ett flygplan.

Enligt internationell rätt kan Nederländerna ställa en person till svars som misstänks för krigsbrott mot holländare, oberoende av var brottet har begåtts.

Läs också:
Obama: Vad försöker de dölja?
Jatsenjuk: Internationell utredning ska slå fast sanningen om MH17
Det går nedåt för Moskvabörsen
FN röstar om resolution gällande flygkraschen
Kerry: Missilsystemet från Ryssland