Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Osakliga bostadsannonser svåra att kontrollera

Från 2014
Uppdaterad 22.07.2014 13:54.
Bild: Yle

I allmänhet förhandsgranskas bostadsannonser, men det händer ändå att osakliga annonser slinker igenom granskningen och publiceras på internet. Webbplatserna har olika granskningssystem, men inget verkar vara vattentätt visar Yle Huvudstadsregionens rundringning.

På Oikoties webbplats fanns förra veckan en annons där en familj ville hyra ut ett rum för ett sänkt pris, men i villkoren ingick att hyresgästen skulle sköta familjens barn och hemsysslor utan skild ersättning. Annonsen ansågs osaklig och togs relativt snabbt bort från sidan.

- Vi får in kring tusen bostadsannonser varje dag. Den här annonsen var ovanlig och märktes kanske inte därför, säger Tapio Luoto, chef för kundservicen vid Oikotie.

Ingen granskning av betalannonser

För några månader sedan införde Oikotie gratis bostadsannonser och de är endast de som förhandsgranskas. Betalannonserna på Oikotie publiceras utan någon förhandsgranskning.

Riikka Wulff, vd för Alma Mediapartners som äger Etuovi.com och Vuokraovi.com, tror att de förekommer mer fusk bland gratisannonser.

- Till skillnad från Oikotie betalar man för bostadsannonserna på vår webbplats så vi har sällan problem med osakliga annonser. Å andra sidan förhandsgranskar vi inte våra annonser. Annonsen där hyresgästen skulle fungera som barnvakt och sköta hemsysslor utan någon ersättning skulle nog tyvärr ha publicerats på vår webbplats också.

Bluffannonser stort problem

På webbplatsen Tori.fi förhandsgranskas alla annonser. Vd Jussi Lystimäki berättar att de förkastar ett tiotal annonser varje dag.

- Det handlar oftast om bristfällig information om bostaden, en orealistisk hyra eller suspekta bilder, men annonsen som fanns på Oikotie i fredags skulle vi ändå inte ha publicerat. På vår webbplats får man inte kräva några tilläggstjänster i en bostadsannons.

Däremot är bluffannonser ett stort problem, berättar Lystimäki.

- Vi läser igenom varje annons men ändå förekommer det bluffannonser på vår sida med jämna mellanrum. En del är otroligt duktiga på att skriva annonser och ta bilder som låter och ser trovärdiga ut.

Läs också:

"Villkoren i bostadsannonsen låter som slavarbete"

Bostad hyrs ut på adress som inte finns