Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gott med sloiro och sluberjox

Från 2014
Uppdaterad 22.07.2014 13:19.
Johan Lönnberg i Yle Västnylands studio.
Bildtext Johan Lönnberg var med i Dialekter å tåkådä den 22 juli.

Sloiro, fukel och sluberjox var ord som dök upp under veckans Dialekter å tåkådä. Johan Lönnberg från Karis hittade många ord i den hittills digitaliserade delen av Kurre Österbergs samlingar, men inte alla.

Carita från Karis ringde in om ordet sloiro. Hennes svärmor från Degerby använde ordet när hon pratade om efterrättssoppa. Carita tipsade också om ordet letvitoger, som betyder att en person är enfaldig eller svag till förståndet.

I kulturpersonligheten Kurre Österbergs samlingar med västnyländska finns ordet fukel. Både Inger från Bromarv och Ingmar från Hangö visste att ordet betyder fusk.

Jolkot och pirijigga

Jolkot väder pratar man om när det är varmt och kvalmigt, tipsar Anne från Karis. Hennes morbror Axel i Svartå pratade också om sluberjox. Sluberjox är bärkräm.

- Men de där ser ju nog så jätte gott ut, de där e ju sån sluberjox, lär morbror Axel ha sagt när han hittade bärkräm som svalnade på ett fönsterbräde.

I veckans dialektsändning togs också upp ett ord som inte härstämmar från Västnyland, men som flera personer i Karisbon Kerstins närhet har tagit till sig. Kerstins mormor från Helsingforstrakten använde ordet pirijigga. Pirijigga är när man kokar kaffe och kaffet blev beskt och starkt.

I ljudlänkarna invid finns mera ord som folk tipsade om under sändningen. Där kan du också höra hur orden låter.

Dela med dig med dina ord och uttryck i en kommentar eller ring till studion på tisdagar mellan 9 och 10, telefon 019 264 8855.