Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överdirektör Paatero: Polisen tar våldtäkt på allvar

Från 2014
Uppdaterad 22.07.2014 20:33.
Polisöverdirektör Mikko Paatero

- Vi tar våldtäkt på allvar, bedyrar polisöverdirektör Mikko Paatero.
Polisinrättningen i Helsingfors kom i går med ett anonymt uttalande på Facebook där de efterlyser våldtäktsoffer att tänka efter innan de anmäler våldtäkter som skett i berusat tillstånd.

- Jag är mycket ledsen över det här. Det här är verkligen inte polisens officiella linje och det är beklagansvärt att Facebookuppdateringen nu ger intrycket att det här är en utbredd tanke bland många poliser. Så är det inte.

Det säger polisöverdirektör Mikko Paatero.

- Våldtäkt är ett av de grövsta brotten man kan begå mot en person, oberoende om personen är full eller nykter. Det är ofta mycket skam- och skuldkänslor förknippade med anmälan, ofta är offret osäkert på vad som kan ha hänt. Jag hoppas verkligen att det här uttalandet inte gör så att någon som känner att den blivit våldtagen låter bli att anmäla brottet, säger han.

"Utredningen kan vara frustrerande"

Tonen i polisens uppdatering är raljerande:

"En vanlig berättelse börjar - jag tror att jag blivit drogad och våldtagen". I tester syns sedan inte någon drog och berättelsen är full av ord som "antagligen", "kanske" och "troligen". Efterfesten efter en blöt kväll med en halvbekant känns inte som en bra ide på morgonen - och så anmäler man den. Är det då vettigt att ärendet går vidare till tingsrätten?"

Paatero tycker inte att den lättsamma tonen är lämplig för att den kan missförstås som att polisen lägger skulden på offren.

- Det här handlar om några frustrerade utredare. Utredningen av sexualbrott tar oftast mycket lång tid, det handlar om ord mot ord och om besvärlig bevisbörda. Men det är mycket bra att vi ser att anmälningarna av våldtäkt ökar, tröskeln ska vara så låg som möjligt, säger Paatero.

Polisen i sociala medier

I dag bad Helsingfors polisinrättning om ursäkt för att gårdagens uttalande på Facebook var vinklat och skuldbeläggande. I dagens uppdatering påminner polisen om att våldtäkt av en berusad person också är ett brott.

Överdirektör Paatero anser att sociala medier kan vara ett bra sätt för polisen att nå vissa grupper, men tillägger att det är viktigt att formulera sig rätt.

- Till hösten när semestrarna är slut måste vi nog granska hur vi uttalar oss i sociala medier, säger Paatero.

Läs också:
Polisen förklarar våldtäktsuttalande efter kritik