Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Då släktgården står och förfaller

Från 2014
Uppdaterad 28.07.2014 09:00.
Gammalt fönster på övergivet hus.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Släktens gamla hus står tomt. Men ingen i släkten är beredd att sälja det och att hyra ut känns alldeles för krångligt. Dessutom borde huset först totalrenoveras, men det blir för dyrt.

Så här kan tankarna gå i ett dödsbo som äger ett gammalt hus. Under tiden som ingenting görs förfaller huset allt mer, samtidigt som förbipasserande undrar varför ingen räddar den ståtliga gården.

#FixaSkärgården

- Det behöver varken vara speciellt dyrt eller komplicerat att sätta ett gammalt hus i skick, säger Marianne Hemgård.

Hemgård är verksamhetsledare för byggnadsvårdsföreningen Curatio och har varit med och räddat många hus i skärgården - hus som annars skulle ha förfallit eller jämnats med marken.

- Det viktigaste är att bevara ett gammalt hus och inte riva det. Det som i dag kan verka onödigt kan vara ett mycket värdefullt kapital om tio år då livssituationen kanske är en annan. Ett hus som rivs får man aldrig mer tillbaka, säger Hemgård.

Enligt Hemgård kan man med några enkla medel se till att en gammal gård inte förfaller helt. Utvändigt ska man se till att marken inte stiger runt huset och att regnvattnet rinner bort. Man ska ta bort stora träd och buskar som växer nära huset. Dessutom är det viktigt att värna om ventilationen och ta bort material som inte andas.

Marianne Hemgård, verksamhetsledare för Curatio.
Bildtext Marianne Hemgård
Bild: YLE/Nina Bergman

Invändigt kanske el- och vattensystem behöver ses över ifall man överväger att hyra ut huset.

- Gamla elsystem kan testas av en elektriker och vid behov kan man dra ett nytt system bredvid det gamla. Gamla rör kan också testas och ofta hittar man problemet bakom diskbänken.

- Det är inte dyrare att renovera gammalt än bygga nytt om man renoverar varsamt och sparar det som fungerar, säger Hemgård.

Nya grannar på hyra?

Många gamla hus står granne med ett nytt hus på samma tomt, där ägarna bor. Att hyra ut det gamla huset betyder att främmande folk flyttar in på gården och det kan kännas jobbigt för hyresvärdarna.

- Det är fritt fram att välja sin hyresgäst. Ibland går det så bra att man blir vänner för livet, säger Hemgård.

Hemgård påpekar att det också går att diskutera sig fram till ett hyresavtal där hyresgästen sköter en del av underhållet.

- Oberoende av hur man gör är det viktigt att våra gamla hus sparas. Vad skulle skärgården vara utan sina gamla hus?

Läs också: Sökes: Hus att hyra i skärgården