Medierna i Ukraina och Ryssland oense om flygkraschen
Ett fullastat passagerarplan störtade i konfliktdrabbade östra Ukraina förra veckan. Resten av världen debatterar orsakerna bakom flygkraschen, men hur skrivs det om händelsen i Ukraina och Ryssland? Myteriet har pratat med två unga personer på varsin sida om konflikten.
Ett malaysiskt passagerarplan med 298 personer ombord störtade i östra Ukraina i torsdags. Olyckan har drabbat både ukrainare och ryssar, men när man kollar på mediebevakningen finns det väldigt olika åsikter om vad som egentligen hänt.
- Medierna rapporterar att det här inte gjorts av separatister eller pro-ryska rebeller utan av ryska terrorister. Ukrainarna uppfattar det här som en terroristattack, inte som ett misstag eller en olycka. I Ukraina gör medierna en klar koppling mellan händelsen och det ryska stödet för rebellerna i öst och ryska arméns närvaro på området, säger Oksana Jóhannesson som bor i Kiev.
Oksana hoppas tillsammans med sin familj ändå att olyckan blir en vändpunkt i konflikten. Hon förväntar sig inte en snabb positiv lösning i situationen, men hon ser hoppfullt på framtiden.
Alla ryssar lever i en bubbla
Anna Gavrilova bor i Moskva och enligt henne visar de ryska medierna en annan sida av flygkraschen.
- Officiellt efterlyser de ryska medierna en officiell utredning om händelsen. Samtidigt har medierna här lyft fram den ryska militären som skyller på den ukrainska armén. Överlag så skriver de ledande ryska medierna om att man vill se ett slut på konflikten. Men enligt medierna ligger det på den ukrainska arméns ansvar att dra sig tillbaka.
Enligt Anna är de flesta unga ryssarna mest olyckliga över hur långt konflikten gått.

Myteriet: Tisdagspodden 220714
- Hela den här konflikten är obegriplig. Speciellt ledsna blir vi då vi alltid haft så nära band till Ukraina. Så gott som alla som jag känner har släktingar eller vänner där. Flygkraschen har berört hela landet och holländska ambassaden här i Moskva har dekorerats med blommor i minnet av offren, säger Anna.
Alla påverkas av omgivningen
Ukrainska Oksana kritiserar de ryska mediernas trovärdighet och påpekar fall där en del av ryska medier iscensatt intervjuer med icke-existerande personer. Anna instämmer att det ibland gäller att ifrågasätta de nationella mediernas trovärdighet. Själv håller hon sig för det mesta till internet där hon själv kan välja vilka källor hon läser.
- Det här kräver ändå lite engagemang och research. Unga i Ryssland har överlag bättre tillgång till nätet, men det är självklart att man påverkas av sin omgivning ändå. De har alltså samma förståelse för händelserna som allmänheten, möjligtvis en förståelse som ändå är lite mindre radikal än vad de som bara tittar på statlig tv har, poängterar Anna.
Missnöje och misstro förenar
Utöver ett hopp om en snar lösning på konflikten så finns det något annat som också förenar Anna och Oksana. Båda misstror medierna och efterlyser att alla skulle följa med mera noggrant och ta del av nyheterna från båda sidorna.
- Det råder inget tvivel om att ett mediekrig pågår. Men det här gäller inte bara Ryssland och Ukraina, utan alla länder i väst vill också bevisa sin sak i medierna. Då man inte har bättre källor tror man lätt på det som berättas i riksnyheterna. Men då två helt motsatta verkligheter blir presenterade som sanning, blir det väldigt svårt att veta vem man ska lita på. Det är det här som gör det hela så svårt, säger Anna.