Dödståget lämnade separatistområdet

Offren från det nedskjutna flygplanet har nu anlänt till staden Charkiv. På onsdagen flygs de första kropparna till Holland.
Tåget med offren ombord – som i medierna har fått namnet dödståget – lämnade staden Torez under natten till tisdagen och anlände på tisdagsförmiddagen till den regeringskontrollerade staden Charkiv.
Enligt obekräftade uppgifter finns det 282 kroppar på tåget. Sammanlagt fanns det 298 personer ombord på flygplanet när det kraschade i torsdags. 193 av dem var holländare, så Holland har därför nu formellt tagit över ansvaret över utredningen.
Identifieringen tar länge
På onsdagen kommer de första kropparna att flygas med ett holländskt och ett australiensiskt transportplan från Charkiv till Eindhoven, som ligger i södra Holland. Därifrån kommer offren att föras vidare till ett militärområde i Hilversum, som ligger 100 kilometer norrut från Eindhoven.
Där kommer rättsmedicinska experter att inleda det tunga arbetet med att identifiera offren.
- Identifieringen kan ta flera månader, sa Hollands premiärminister Mark Rutte, och upprepade att Holland kommer att vända på varje sten för att reda ut vad som egentligen hände och vem som är skyldig.
Australien – som förlorade 37 medborgare - har meddelat att landet skickar rättsmedicinska experter för att bistå de holländska experterna. När identifieringen är avklarad kan offren transporteras vidare till sina hemländer.
"Separatisterna förstör bevismaterial"
Under natten till onsdagen lämnade separatisterna slutligen över flygplanets svarta lådor till Malaysia. Lådorna uppges vara i gott skick. Malaysia kommer att överlämna lådorna till en internationell utredningskommission så fort en sådan tillsätts.

Kritiken mot hur separatisterna har hanterat offren och olycksplatsen växer ändå. Bland andra Hollands, Australiens och Storbritanniens regeringar är oroade över att en del bevismaterial redan har förstörts.
Flygplansvraket är obevakat, och separatisterna anklagas för att inte samarbeta tillräckligt med observatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Observatörerna hävdar att någon har skurit i delar av flygplansvraket, och att det ser annorlunda ut jämfört med första gången de såg det.
På olycksplatsen ligger offrens väskor och personliga tillhörligheter som handväskor och dokument huller om buller. Enligt journalister på plats har separatisterna flyttat på sakerna, och ingen har koll på vad de egentligen gör med dem.
Flygolyckan var krigsbrott?
Samtidigt finns det nu en möjlighet att flygkatastrofen kan leda till ett internationellt åtal för krigsbrott. Nyhetsbyrån Reuters citerar diplomatkällor som hävdar att Röda korset nu har börjat klassa konflikten i östra Ukraina som ett krig.
Den internationella Röda Kors-kommittén har mandat av FN att avgöra när konflikter ska bedömas som krig. Om en konflikt klassas som krig betyder det i praktiken att parternas juridiska situation förändras.
Röda Korset har ändå inte officiellt gått ut med beslutet, utan bara meddelat parterna i konflikten enskilt. Enligt Reuters är orsaken till det att Röda Korset inte vill stöta sig med Kiev eller Moskva.
Läs också:
EU-utrikesministrar bollar sanktioner mot Ryssland
Rebellerna överräckte svarta lådor