Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Service dras in i skärgården

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 11:53.
Vikarebryggan
Bildtext Vikarebryggan ska rivas.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

I skärgården dras allt mer service in. I Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården har vi fått flera tips om indragningen av postkontor, bankkontor, båtturer, busslinjer, bryggor, hälsovård och förtursskyltar.

Hitis-Rosala skola
Bildtext Hitis-Rosala skola.
Bild: Yle/Dmitri Volgin
Peter Fihlman
Bildtext Peter Fihlman.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt
Mikaela Stenström
Bildtext Mikaela Stenström.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt
Hanna Vuorio-Wilson
Bildtext Hanna Vuorio-Wilson.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

#FixaSkärgården

Sixten Laine
Bildtext Sixten Laine.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Många offentliga serviceformer och myndigheter har privatiserats, och de måste tänka på sin budget och spara där de kan. Men det betyder att ingen längre i dag behöver ta ansvar för att skärgården ska kunna leva vidare. Är något olönsamt så stängs det.

Både Hitis och Rosala förlorade sina postkontor. Inte ens en ombudspost fick man behålla, utan paket ska avhämtas från Kasnäs. Man kan få dem hemskickade, men det tar några dagar extra, och är gratis endast för privatpersoner, inte för företagare.

- De senaste veckorna har det dessutom varit omöjligt att få tag på någon på posten, så man har inte ens kunnat beställa hem paketen, säger Hitisbon Peter Fihlman.

- Och att skicka paket är helt omöjligt för mig som står i butiken hela dagen, säger handelsmannen Mikaela Stenström. Man får be om hjälp av vänner och bekanta. Det är så vi klarar oss i skärgården.

Stenström har också problem med pengar, eftersom banken stängdes. Hon får in sedlar och mynt till sin lanthandel, men har ingen möjlighet att föra dem till banken på Kimitoön under en tid då den är öppen. Under sommartid skulle hon ibland behöva mer växelpengar, och då får hon göra som med posten - be vänner och bekanta om hjälp.

Hälsovårdaren jobbar två dagar i veckan i Hitis

Fihlman är också ledsen över att hälsovårdaren finns kvar bara två dagar i veckan, och då främst på servicehemmet Solglimten.

- Förr jobbade hon 24/7, gjorde hembesök och fick dela ut mediciner till exempel till barn med akut öroninflammation. Nu jobbar hon två vardagar, och bara på dagen, säger Fihlman.

- Och medicinskåpet stängdes, påminner Rosalabon Sixten Laine. Så nu måste man in till fasta Kimitoön för att få medicin. Öroninflammationer inträffar ju alltid på fredag kvällar efter att sista färjeturen har gått.

Omöjligt att klara sig utan bil

Bussturerna till Hitis och till Kasnäs har skurits ner allt mer. Speciellt fredags- och söndagsturerna var viktiga för skolelever, eftersom deras skolor finns i Kimito, Salo eller ännu längre bort. Numera finns det busstur till Hitis bara på onsdagar. Då kan man samma dag åka fram och tillbaka till torget i Dalsbruk.

Det har startats en Facebook-sida för de Vänö-, Rosala-, Hitis- och andra öbor som behöver skjuts. I praktiken är man tvungen att antingen ha egen bil eller att kontakta Bilpoolen på Facebook.

Mari Lejonmark från Hitis studerar i Ekenäs. Hon har nu eget körkort, vilket har gjort resorna mycket lättare. Tidigare har hon ibland övernattat hos sina kusiner i Salo. Någon gång fick hon skjuts till Dalsbruk, dit hennes mamma eller bror kom enkom för att hämta henne.

- Det har gått bra, tycker jag, fast de tyckte inte riktigt om det när de måste vänta i tre timmar för att komma hem igen.

Företagaren Hanna Vuorio-Wilson vid Rosala Vikingacentrum får ofta höra om problem med skjutsarna. Turister från utlandet som skulle vilja besöka Rosala hittar ingen transport om de inte själva hyr bil. Turismen stoppas helt tydligt.

NTM-centralen vill riva bryggan i Vikare

En annan serviceform som är hotad är den gamla förbindelsebåtsbryggan i Vikare i Hitis. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland vill riva bryggan för att den är i så dåligt skick att det inte längre är tryggt att köra ut på bryggan med bil och NTM-centralens åsikt är också att bryggan är i så liten användning att det varken lönar sig att renovera eller helt och hållet förnya den.

- Den är i dåligt skick, men det är ingenting som inte skulle gå att reparera. Titta på bryggan här under, säger Peter Fihlman. Det är vid vattenlinjen som de yttersta pelarna är skadade. I övrigt är bron, brokistan och pelarna i ypperligt skick. Men NTM-centralen vill spara pengar och ta bort vår livsviktiga brygga.

Bryggan är i flitig användning av ortsbefolkningen och av båtturister. Den är mycket viktig för ön eftersom den är Hitis enda större allmänna brygga.

Om skolan stängs, då får hela skärgården stängas

Ändå finns det kvar service, och framtidstro. Aura-färjan har stor kapacitet och går rätt ofta, och folk vågar starta nya företag.

Det värsta skulle vara om skolan skulle stängas. Hitis-Rosala skola är en enlärarskola, som läsåret 2014 - 2015 har 10 elever.

- Om skolan dras in får man nog stänga hela skärgården, säger Mikaela Stenström i Hitis. Då kommer det inga barnfamiljer längre hit. Det är för lång väg till Dalsbruk.

Så vad borde göras? Politikerna borde ta sitt ansvar, och se till att skärgårdspengar satsas på skärgården. NTM-centralen borde ta sitt ansvar, och se till att åretruntboende fortfarande är möjligt. Man borde tillsammans fundera över hur skärgården ska hållas levande. Frågan är bara vem "politikerna" och "man" är.

- När vi kräver någonting, är det nog sällan vi får något annat än "voj, voj" till svar, säger Fihlman.