Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett plan kommer lastat med ålar

Från 2014
Uppdaterad 31.07.2014 13:41.
Christian Lindén
Bildtext Christian Lindén håller i en låda med ålyngel
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Tisdagen den 22.7 flögs 147 000 ålar till Finland från England. Cirka 12 500 av dem planterades ut i Östnyland. Yle Östnylands reporter var med om att släppa ut en låda med yngel i Kalkstrand i Sibbo.

Ålarna transporteras i styroxlådor. De klarar sig i lådan med enbart en liten burk vatten. Lindén berättar att så länge ålarna hålls fuktiga överlever de transporten. Ålar kan till och med gå uppe på land i en fuktig gräsmatta Skulle lådan vara full av vatten skulle ålarna kvävas av syrebrist. I taket på lådan finns ett galler som släpper in syre.

En av de första platserna som Lindén släpper ut ålyngel på är Kalkstrand i Sibbo. En låda - det vill säga tusen yngel släpps ut där. Medellängden på ålynglen som planteras ut är runt tio centimeter. Ynglen väger cirka ett gram. Ynglen är ivriga att komma ur lådan och några krälar sig ur lådan genast då locket tas av. Andra yngel är mera fundersamma och försöker stanna kvar i lådan då Lindén börjar hälla ut dem. Alla yngel sköljs sist och slutligen ut i havet och några sekunder senare har de alla simmat iväg.

ålar
Bildtext Ålarna
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Måsarna som kommit på plats får nöja sig med att beskåda det hela på avstånd. Då ålynglen väl simmat iväg och nått botten kan måsarna inte mera få fast dem.

Ålar importeras till Finland eftersom ålstammen här har minskat ganska radikalt. Under 1980-talet var det importförbud på ålar men sedan 1990-talet har det varit lagligt att igen importera ål. Intresset för att plantera ut ål har igen vuxit säger Lindén. Sedan 1992 har han planterat ut mera än 100 000 ålar i Borgåvatten. Stammen har förbättrats.

Själv är han intresserad av ålar eftersom det finns ganska mycket outforskat om dem.

-Det är nog det att man inte vet allt om ålen som gör att den intresserar och inspirerar mig. Jag skulle gärna få veta mera om den, å andra sidan är det lite mystiskt är det också intressant säger Lindén.