Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Nedskjutningen sannolikt ett misstag

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 19:15.
Malaysiska experter granskar vrakdelarna.
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Rebellerna i östra Ukraina låg bakom nedskjutningen av det malaysiska planet i torsdags, men nedskjutningen var sannolikt ett misstag. Det uppger amerikanska underrättelsekällor.

Nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet i östra Ukraina var sannolikt ett misstag, säger amerikanska underrättelsekällor till flera nyhetsbyråer.

De anonyma källorna menar att det är klart att planet sköts ner av rebellerna. Enligt de anonyma källorna finns bevis för att planet sköts ner med en luftvärnsrobot som avfyrades från rebellkontrollerat område.

De exakta omständigheterna är ändå fortfarande oklara.

Enligt underrättelsekällorna verkar det ändå sannolikt att rebellernas avsikt inte var att skjuta ner ett passagerarplan.

Erkännande

En av separatistrebellerna i östra Ukraina erkänner nu också att det var rebellerna som sköt ner det malaysiska planet, skriver italienska Corriere della sera.

Tidningen citerar en anonym rebell intervjuad i staden Torez. Han säger att han beordrades till vraket eftersom hans överordnade trodde att det var ett ukrainskt transportplan som hade skjutits ner.

– Vi har skjutit ner ett av Kiev-fascisternas plan, ska hans befälhavare ha sagt.

Hans förband ska ha kommit till planets vrak förberedda på strid, då de trodde att piloterna kunde ha tagit sig ur planet.

Enligt rebellen insåg de att det var frågan om ett civilt plan först då de såg vraket och hittade vanligt baggage istället för militärutrustning.

– Vi sökte efter fallskärmar i skogen och plötsligt såg jag metalldelar från planet. Under dem låg en liten flicka, inte äldre en fem år gammal. Det var då jag förstod att vi hade skjutit ner ett civilt och inte ett militärt plan, säger rebellen.

Dåligt utbildade

Källan säger att den mest sannolika förklaringen är att de skyldiga inte hade tillräcklig utbildning för att använda de avancerade luftvärnsrobotarna.

Det är också enligt källorna möjligt att rebellerna träffade passagerarplanet då de försökte skjuta mot något annat plan i området.

Ryssland skapade omständigheterna

De amerikanska underrättelsekällorna säger också att det inte finns bevis för att Ryssland direkt skulle ha varit delaktig i nerskjutningen.

Däremot menar de att Ryssland bär en del av skulden, eftersom landet skapade de omständigheter som ledde till att planet sköts ner.

USA menar att Ryssland har givit vapen, utbildning och annat stöd till rebellerna.

Sorgedag

Nederländernas regering har idag utlyst en nationell sorgedag för att hedra offren ombord på det malaysiska planet.

Största delen av de 298 mänskorna ombord på planet var holländare, och Nederländerna leder den internationella utredningen som ska undersöka orsaken till att planet störtade.

De första kropparna flygs till Nederländerna från Kharkiv idag, efter att ha förts från rebellkontrollerade områden med tåg igår.

Tidigare rapporterades att över 280 kroppar skulle ha funnits på tåget men i Kharkiv visade sig tåget bara ha drygt 200 kroppar ombord.

Kropparna ska identifieras och undersökas av holländska experter innan de kan begravas och enligt Nederländernas premiärminister Mark Rutte kan arbetet ta flera månader.

Diskussion om artikeln