Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Småskaligt slakteri öppnar i Kållby

Från 2014
Uppdaterad 24.07.2014 10:24.
Slakteri i Kållby
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Det småskaliga slakteriet Tajma i Kållby väntar på en sista granskning från Evira. Därefter kan de 19 delägarna och köttproducenterna inleda verksamheten.

Småskaligt slakteri öppnar i Kållby - Spela upp på Arenan

Det har varit en lång process säger vd Ann-Sofie West. Delägarna har rest runt i Finland, Tyskland och Sverige för att se hur små slakterier löst saker och ting.

Slakteri i Kållby
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Ett eget slakteri kommer att förenkla vardagen för de 19 köttproducenterna. Tidigare har det varit en omständig process att få köttet slaktat.

- För mig är den stora vinsten att jag får allt gjort under ett tak, jag sparar i både tid och logistik, säger Ann-Sofie West som föder upp highland cattle.

- Vi har alla 19 haft samma utmaning, säger Tommy Nyholm. Det som vi slaktar på ett år slaktar de stora slakterierna på en enda dag. Det passar inte in i deras rutin.

Tajma kommer att ha en halvtids- och en heltidsanställd och utföra slakt två dagar i veckan. Man poängterar att slakteriet ska vara lugnande för djuren och man har målat gröna väggar, installerat kylfläktar och byggt låga trappor i stället för ramper.

- Det är väldigt viktigt att djuret blir bra behandlat. Ett bra kött kan bli förstört om djuret blir dåligt behandlat vid slakt och då omintetgörs uppfödarens arbete, säger Ann-Sofie West.

Tommy Nyholm säger att Tajma satsar på det småskaliga och unika.

-Vi tävlar inte med de stora slakterierna utan försöker få fram det unika i köttet, säger Tommy Nyholm.