Hoppa till huvudinnehåll

Fixa skärgården

Ingen avfallsbåt i Västnyland

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 15:01.
Sopinsamlingsbåt blir avlastad
Bildtext Insamlingsbåten Otto i Östnyland kunde gärna trafikera också i Västnyland, tycker en del skärgårdsbor.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Skärgårdsbor vill att Västnyland tar exempel av östra Nyland vad gäller avfallshanteringen i skärgården. Där finns nämligen en båt som kommer efter problemavfall, i vissa fall ända från holmen.

I dagsläget får västnyländska skärgårdsbor själva släpa avfallet i land, något som tipsare klagat på i den öppna granskningen Fixa skärgården.

På avfallsbolaget Rosk’n roll, som sköter avfallshanteringen i Västnyland, säger man att insamlingsbilarna Jonas och Romulus betjänar de som bor i skärgården. Jonas och Romulus tar emot metallskrot och farligt avfall och bilarna kör omkring i regionen på våren och sommaren.

- Sommarhållsplatserna är mera utplacerade i skärgården med tanke på sommargästerna och skärgårdsborna, säger rådgivaren Malin Kurkisuo på Rosk’n roll.

- Till exempel i Baggö hamn i Ekenäs skärgård kan insamlingsbilen köra riktigt nära kajkanten och lyfta upp en bastuugn från en båt. Det går behändigt och man behöver inte själv lyfta upp bastuugnen på bryggan, förklarar hon.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Avfallsbåt kanske i framtiden

Men det finns ändå en möjlighet att avfallsbåten Otto kör omkring också i den västnyländska skärgården i framtiden. Orsaken är Rosk’n rolls planerade fusion med Östra Nylands avfallsservice.

- Avfallstjänsterna kommer med fusionen att bli så lika som möjligt. Men inget är bestämt om Ottobåten börjar köra också i Västnyland, betonar Kurkisuo.

- Det får vi se när arbetet med fusionen går framåt.

Välkommen till sopstationen

Den sista chansen att föra avfall till insamlingsbilarna den här sommaren var förra veckan. Skärgårdsbor med problemavfall måste nu frakta det till en av Rosk’n rolls nio bemannade sopstationer.

- Allt farligt avfall från hushåll är gratis men byggnadsmaterial kostar en slant, upplyser rådgivaren Kurkisuo.

Hon påminner också att farligt avfall såsom lack, energisparlampor och målfärg kan lämnas i ett skåp för farligt avfall som finns vid vissa bensinmackar och hamnar.