Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evira: Delfinariet är cirkus, inte zoo

Från 2014

Delfinariet i nöjesparken Särkänniemi i Tammerfors är snarare en cirkus än ett zoo, bedömer livsmedelssäkerhetsverket Evira. Tillståndet att hålla delfinerna i nöjesparken har ursprungligen getts utgående från att det handlar om en djurpark.

Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimiella har bett Evira ta ställning till delfinariet i nöjesparken.

Evira uppger att djur på cirkus huvudsakligen utför olika trick framför publiken medan djur på en djurpark huvudsakligen kan beskådas fritt av besökare. Enligt Eviras tolkning är delfinariet en cirkus, trots att en cirkus enligt lagen ofta turnerar från ort till ort. Jord- och skogsbruksministeriet har ändå ursprungligen gett lov att hålla delfinerna i nöjesparken utgående från att det rör sig om en djurpark.

Tillståndet har också granskats sedan det gavs, bland annat av Justitieombudsmannen, som ändå inte ansåg att det fanns någon orsak att istället klassificera delfinariet som en cirkus.

Det är i dagsläget regionförvaltningsverket som beslutar om tillstånd för att hålla en cirkus eller djurpark och Evira har ingen beslutanderätt i ärendet.

Oikeutta eläimille betonar i pressmeddelandet att det huvudsaklingen är förbjudet att hålla vilda djur i cirkus. En del av delfinerna i Särkänniemi fångades ursprungligen i Mexikanska golfen.

- Delfinerna i Särkänniemi är cirkusdjur och man kan inte lära sig något om djurens liv i det vilda genom att följa med tricken som utförs. Delfinerna hör hemma i världshaven, inte i betongbassänger, säger Kristo Muurimaa vid Oikeutta eläimille.

Just nu pågår en namninsamling i Tammerfors för att få staden att göra en utredning över delfinariets framtid.

Diskussion om artikeln