Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ökad bevakning vid varmt väder

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 14:41.
Sjöbevakare vid Porkala udd.
Bildtext Sjöbevakningsstationen vid Porkala udd har funnits länge.

På sjöbevakningsstationen vid Porkala udd har man lagt märke till att det vackra vädret har lockat ut folk på sjön. Samtidigt har tillbuden varit något fler den senaste veckan.

Den förmiddag då vi paddlade förbi hade patrullbåten varit ute på en normal kontroll av båttrafiken. Sjöbevakaren Tero Härkönen säger att det framför allt handlar om att kontrollera utrustning och förarnas skick. Han säger att det under varma dagar ofta sker fler olyckor till sjöss, helt enkelt på grund av att det är mera folk i farten.

Vid Porkala udd har det den senaste veckan handlat om sjukdomstransporter och motorkrångel.

Allvarligare olyckor har inte inträffat, men talar man om en längre tidsperiod så säger Tero Härkönen att drunkningsolyckornas antal har ökat. Det hänger ihop med att dykning har blivit allt mer populärt, speciellt här vid Porkala udd som har djupa, klara vatten.

Sjöbevakningsstationen har funnits länge vid Porkala udd. Platsen är skyddad för alla vindar samtidigt som sikten är god ut mot havet och det är lätt att åka på utryckningar både västerut och österut. Porkalamanskapet har ansvar för havsområdet mellan Esboviken och Raseborg.

Det nya sjöräddningsnumret som gäller på alla sjödistrikt är relativt nytt och behöver nötas in, betonar sjöbevakaren Tero Härkönen till sist. Numret är 0294 1000.