Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Häng tvätt för alla människors lika värde

Från 2014
Uppdaterad 01.09.2016 10:17.
Projektet #tvättlina
Bildtext Att hänga tvätt i regnbågens färger är en vänlig gest, anser arrangörerna.
Bild: Ilar Gunilla Persson

Tvätta kläder i regnbågens färger och häng dem i tvättlinan under Jeppis Pride, uppmanar Heidi Lunabba och Ilar Gunilla Persson. Tvättlinan med regnbågens färger visar stöd för människors lika värde.

Tvätt i regnbågens färger för människors lika värde

4:40

Sök igenom klädhögarna efter plagg i regnbågens färger. Något rött, orange, blått, gult, grönt och lila ska vaja i tvättlinan under Jeppis Pride, som pågår fredag till lördag i Jakobstad. Heidi Lunabba och Ilar Gunilla Persson står bakom ett deltagandekonstverk som vem som helst kan delta i.

- Det här är ett enkelt sätt att visa stöd för människors lika värde. Människor får älska vem de vill, säger Persson.

Heidi Lunabba och Ilar Gunilla Persson
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Konceptet är alltså enkelt. Häng tvätt i regnbågens färger i tvättlinan, eller ut genom fönstret om man bor i ett höghus.

Knäpp en bild av tvättlinan och ladda upp den på projektets Facebook-sida Tvättlina eller publicera den på Instagram med hashtaggen #tvattlina.

- Vi vill dokumentera tvättlinorna och sociala medier blir som ett arkiv för oss. Vi hoppas på att projektet lever vidare också efter Jeppis Pride, säger Lunabba.

Viktigt med stöd från grannen

- De flesta ser det som en självklarhet att behandla alla lika, men för den som är rädd att möta homofobi kan det betyda mycket att veta att din vän, granne, kollega eller släkting är välvilligt inställd till HBTIQ -personer. Jag tror inte att personer på mindre orter är mera inskränkta än de som bor i storstäder, men i en liten stad är alla mera beroende av varandra, säger Lunabba.

På en liten ort går det enligt Lunabba inte att välja att umgås bara med människor som är som en själv. Därför blir det ännu mera betydelsefullt att delta i ett projekt som tvättlina i småstaden eller ute i byarna.

Projektet med tvättlinan fortsätter under Nykarlebyveckan i augusti.