Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pillay: Israel kan göra sig skyldig till krigsbrott

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 17:47.
Navi Pillay
Bildtext Navi Pillay fördömer våldet på båda sidor
Bild: EPA/Mauricio Duenas Castañeda

Det finns en stor risk att Israel gör sig skyldig till krigsbrott på Gazaremsan, säger FN:s människorättschef Navi Pillay.

FN höll på onsdagen ett krismöte om konflikten i Geneve.

Pillay säger att det är oroväckande att så många offer är civila, och dessutom barn. Hon är också bekymrad över att armén använder orimligt mycket våld, och säger att landet sannolikt bryter mot internationell lag.

Samtidigt fördömer Pillay också att Hamas skjuter raketer in i Israel och på så sätt hotar civila.

Israels FN-ambassadör Eviatar Manor beskyllde i sin tur Hamas för krigsbrott. Han sade ändå att Israel följer internationell lag och att Gazaborna inte är deras fiender.

Palestiniernas utrikesminister Riad al-Malki uppmanade omvärlden att få ett slut på vad han kallade Israels "straffrihet", och han sade att landet måste stå till svars för sina brott. Hans tal besvarades med stora applåder.

USA:s utrikesminister John Kerry anlände på onsdagen till Tel Aviv där han ska försöka medla fram ett eldupphör mellan Israel och Hamas.

Kerry kommer också att resa till Jerusalem och Västbanken, och träffa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

Diskussion om artikeln