Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Vi får nu ett nytt skolcenter att vara stolta över”

Från 2014
Uppdaterad 31.07.2014 13:31.
Lovisa finskspråkiga skolcenter
Bildtext Den nya byggnaden har mycket glas
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Lovisa får ett nytt finskspråkigt skolcenter i centrum av Lovisa. En del av de gamla byggnaderna som redan finns på området har sanerats och även nya har byggts till. Komplexet inhyser allt från förskola till gymnasium och medborgarinstitut.

Största delen av Lovisas finskspråkiga skolcenter hinner bli klart innan skolstarten i augusti berättar Antti Kinnunen som är fastighetschef för Lovisa stad. Den nya byggnaden är redan så gott som färdig, medan arbetena i de gamla byggnaderna ännu kommer att fortsätta in i september. Det samma gäller för den gemensamma stora skolgården – en del av den blir klar först efter skolstarten. Arbetena är ändå på god väg och Kinnunen är lugn.

Antti Kinnunen
Bildtext Antti Kinnunen på den än så länge halvfärdiga skolgården
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Rymliga utrymmen

Utrymmena i den nya delen är stora och luftiga. Speciellt nöjd är Kinnunen över en bryggliknande korridor med höga vita pelare. Från den platsen går det både att se ut över skolgården och den rymliga matsalen. Vid en vägg finns en teaterscen som är öppen också åt andra hållet. Scenen öppnar sig alltså utöver matsalen också mot slöjd- och textilsalen som finns på andra sidan. Det är tänkt att alla elever i hela skolan från och med hösten ska äta i den gemensamma matsalen. På väggen i det stora utrymmet hänger ljudisoleringsskivor prydda med elevers målningar. Skivorna kan komma väl till pass då alla elever är samlade.

Inom de närmaste dagarna börjar möbler plockas in i de utrymmen de ska vara i. Några möbler har redan hittat rätt adress och resten väntar i stora högar inne i den nya cirka femhundra kvadratmeter stora gymnastiksalen.

Lovisa finskspråkiga skolcenter
Bildtext Byggarbeten på skolgården
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Säkerhetsfrågor har också varit viktiga då skolan planerats berättar Kinnunen. Alla klassrum har till exempel två utgångar och det finns fönster mellan klassrummen. I planeringsskedet har också skolans användares – elevernas och lärarnas – åsikter beaktats.

Thomas Rosenberg som bland annat sitter i Lovisa bildningsnämnd är mycket nöjd över det nya finskspråkiga skolcentret.

-Det har varit en lång och trist historia som länge varit på tapeten och det är jätte skönt att det nu äntligen är färdigt, säger Rosenberg.

Rosenberg tror att det nya skolcentret kommer att fungera bra.

-Man får nu en ny fin skolbyggnad och inte bara det – mycket har gjorts också i de övriga byggnaderna. Vi får nu ett nytt skolcenter att vara stolta över.