Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paavo Väyrynen debuterar som manusförfattare

Från 2014
Uppdaterad 23.07.2014 20:40.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Paavo Väyrynen har huvudrollen i teaterpjäsen Kahden Kemin patriarkki som han också har skrivit och regisserat - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Centerpolitikern Paavo Väyrynen debuterar som manusförfattare med teaterpjäsen Kahden Kemin patriarkki som har premiär på fredag.

Han har dessutom huvudrollen och regisserar pjäsen som spelas på sommarteatern vid hans gård i Keminmaa.

Väyrynen höll på med teater i sin ungdom, men var sedan borta från scenen en längre tid. I fjol återupptog han sitt teaterintresse med en roll i sommarteaterns pjäs Talkootanssit. Pjäsen lockade över 3 000 åskådare och i år har sommarteatern två pjäser. Väyrynen har skrivit manus till en av dem.

Spelar riksdagsledamot som bodde på gården

Paavo Väyrynen och hans fru Vuokko köpte Pohjanranta gård 1998. Pjäsen Kahden Kemin patriarkki handlar om gårdens tidigare ägare Matti Niemeläs liv (1850-1923). Niemelä var bland annat riksdagsledamot och borgmästare.

- Jag skrev den själv, men dramatik fyllde vi på tillsammans i samband med övningarna. Jag märkte att en pjäs där man i huvudsak bara pratar inte riktigt engagerar publiken, säger Väyrynen till Yle Uutiset.

Hann inte till Bryssel på grund av föreställning

Väyrynen medverkar också i sommarteaterns andra pjäs Kesäillan farssi som hade premiär i juni. Europaparlamentarikern berättade i sin blogg på webbplatsen Suomenmaa att han missade den första omröstningen i Europaparlamentet på grund av en föreställning. Från och med den här veckan kommer hans arbete i Bryssel ändå inte att störa arbetet med pjäserna, skriver han.

På Facebook skriver Väyrynen att teatern är en bra motvikt till hans politiska karriär.

Vill bli utrikesminister

Under dagens förhandsföreställning berättade Väyrynen också att han siktar på att bli utrikesminister efter följande riksdagsval. Han vill se till att Finland inte blir Nato-medlem. Men Väyrynen har ännu inte diskuterat saken med Centerns partiledning.